Original title:
Hodnocení genetického pokroku ve šlechtění prasat plemene pietrain
Authors:
Doupal, Jaroslav Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnotit genetický pokrok ve šlechtění plemene pietrain. Hodnoceny byly ukazatele reprodukčních a produkčních vlastností. Pokrok byl sledován na datech pocházejících z národního hybridizačního programu České republiky z období 2000--2014. Pro hodnocení bylo celkem použito 2865 vrhů, 2368 měření a vážení u prasniček a 2387 u kanečků. Na základě zjištěných hodnot lze konstatovat, že úroveň reprodukce vzrostla z 8,70 na 9,30 živě narozeného selete (+ 6,98 %) a je nad dlouhodobým průměrem. Růstová schopnost se zhoršila, pokles u průměrného denního přírůstku u prasniček je z 606 g na 557 g (-- 8,08 %), u kanečků je pokles z 647 g na 626 g (-- 3,25 %). Zmasilost plemene naopak vzrostla, u prasniček z 62,1 % na 65,2 % podílu libového masa (+ 3,32 %), u kanečků z 63,8 % na 66,2 % podílu libového masa (+ 3,76 %). Úrovně, stanovené chovatelských cílem do roku 2020, doposud nebylo dosaženo ani u jednoho ze sledovaných ukazatelů. Ve šlechtění tohoto plemene se bude potřeba zaměřit především na zlepšení růstové schopnosti.The aim of this thesis was to evaluate the genetic progress in the breeding of pietrain pigs. The evaluation was conducted on the indicators of reproduction and production traits. Data for monitoring progress were derived from the hybridization program of the Czech Republic for the period 2000 -- 2014. For the evaluation were used 2865 births, 2368 values for gilts and 2387 for young boars. The results show that the level of reproduction has increased from 8,70 to 9,30 live born piglets (+6.98%). Growth ability is worse, the decrease in the average daily gain in gilts is from 606 g to 557 g (--8.08%) and the decrease in young boars is from 647 g to 626 g (--3.25%). During the reporting period the conformation breed increased for gilts from 62.1 % to 65.2 % lean meat (+3.32%) and for young boars from 63.8 % to 66.2 % lean meat (+3.76%). According to the breeding goals for 2020 both of the monitoring indicators did not reach the desired values. In breeding of this breed will be needed to improve especially the growth ability.
Keywords:
genetický pokrok; hybridizační program; pietrain; prasata; šlechtění