Original title:
Vliv agrotechnických faktorů na rentabilitu pěstování sladovnického ječmene
Authors:
Buchtová, Anna Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá vlivem agrotechnických faktorů na rentabilitu pěstování sladovnického ječmene. Byly Práce se zabývá vlivem agrotechnických faktorů na rentabilitu pěstování sladovnického ječmene. Byly zpracovány výsledky z polního pokusu na Polní pokusné stanici v Žabčicích. Ječmen jarní je zde pěstován po předplodině kukuřici na zrno a cukrovce. Jsou používány různé způsoby zpracování půdy - orba, kypření a přímé setí. Hodnocen byl vliv těchto faktorů na výnos zrna, obsah dusíkatých látek a další kvalitativní parametry. V roce 2015 se nejvíce osvědčila předplodina kukuřice na zrno, ječmen jarní dosáhl sladovnické kvality. U ječmene jarního pěstovaného po cukrovce byl vysoký výnos zrna, ale nízký obsah dusíkatých látek. U ječmene pěstovaného po kukuřici bylo nejvýhodnější zpracovat půdu kypřením a u cukrovky to byla orba. Ve sledovaném roce bylo příznivé počasí pro pěstování sladovnického ječmene, proto bylo dosaženo vysokých výnosů u všech variant a výrazně se neprojevil vliv fungicidů.This thesis analyzes influence of agronomic factors on the profitability of growing spring malting barley. Results were processed from the field experiment on the Experimental Field Station in Žabčice. Spring barley is grown after the previous crop grain maize and sugar beet. There were used different tillage systems - ploughing, loosening and direct sowing. The effects of these factors were evaluated on grain yield, protein content and other quality parameters. In 2015, the most proven previous crop was corn when spring barley achieved malting quality. Spring barley grown after sugar beet had high grain yield, but low protein content. For barley grown after corn the best tillage system was loosening. For barley grown after sugar beet it was ploughing. It was favourable weather for growing malting barley in the reporting year. For that reason it was achieved high yields for all variants and there was low effect of fungicides.
Keywords:
obsah dusíkatých látek; předplodina; sladovnický ječmen jarní; výnos; zpracování půdy