Original title:
Funkční potraviny a jejich benefity na lidský organismus
Authors:
Dvořáková, Monika Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou funkčních potravin a jejich využití širokou veřejností pro zlepšení zdraví. Cílem práce bylo zjistit jaké funkční potraviny jsou využívány, jaký je jejich význam a charakterizovat je. V práci se nacházejí příklady potravin, které lidem při konzumaci přináší více benefitů než jen jejich nutriční hodno- ty. Patří mezi ně i biologicky aktivní látky, různé antioxidanty, vláknina, ale i probiotika a mikrobiota, jejichž užívání v současné době zažívá velký růst. V dalších částech práce jsou zmíněná chronická onemocnění, kterým může být předejito pestrou stravou boha- tou na funkční potraviny.This bachelor thesis deals with the issue of functional foods and their use by the general public to improve health. The aim of the thesis was to find out what func- tional foods are used, what is their purpose and to characterize them. In this thesis we find examples of foods that, when consumed, bring us more benefits than just their nutritional value. These include biologically active substances, various antioxidants, fiber, but also probiotics and microbiots, whose consumption is significantly growing. Latter parts of the thesis concern prevention of certain chronic diseases, which can be achieved by diet diversity with emphasis on functional foods.
Keywords:
antioxidants; antioxidanty; biologically active substances; biologicky aktivní látky; fiber; functional foods; funkční potraviny; microbiome; mikrobiom; nutraceuticals; nutraceutika; vláknina