Název:
Výskyt patogenních mikroorganismů u microgreens
Autoři:
Kupčíková, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Microgreens jsou nově vznikající salátová plodina s vlastnostmi, které jsou podobné vlastnostem naklíčených semen. Tato práce byla zaměřena na výskyt patogenních mikroorganismů v microgreens a rizika plynoucí z těchto patogenů. Teoretická část práce popisuje technologie pěstování microgreens, mikrobiální rizika microgreens, charakteristiku vybraných patogenů, obsah výživově významných a zdraví pro-spěšných látek a zmiňuje legislativu, která souvisí s microgreens. Praktická část obsahuje statistické vyhodnocení naměřených hodnot obsahu patogenů, které se vyskytovaly v zakoupených vzorcích. Stanoveny byly celkové počty mikroorganismů, Escherichia coli, koliformní bakterie, plísně a enterobakterie. Výsledky byly porovnány s jinými vědeckými pracemi na související téma a konfrontovány s legislativou týkající se microgreens.Microgreens are a newly emerging type of salad crop with characteristics similar to seed sprouts. This thesis is focused on the presence of pathogenic microorganisms in microgreens and possible negative consequences of these pathogens on human health. The theoretical part of this thesis describes the technology used for growing microgreens, microbial risks of microgreens and the characteristics of chosen pathogens, furthermore it looks at the content of health beneficial nutrients in microgreens and the legislation associated with microgreens. The practical part of this thesis includes a statistical evaluation of the levels of pathogens found in the acquired microgreen samples. The quantities of microorganisms, Escherichia coli, coliform bacteria, mold and enterobacteriacea were measured in the samples and the results were compared to previous scientific researches on this topic. The results are also confronted with the current applicable legislation.
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; coliform bacteria; contamination; enterobacteria; enterobakterie; Escherichia coli; fungi; hygiena; hygiene; koliformní bakterie; kontaminace; microbiology; microgreens; mikrobiologie; plísně; substrate; substrát; vitamins; vitamíny