Original title:
Použitie bentonitu na čířenie alkoholických nápojov
Authors:
Heldiová, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Téma této diplomové práce je uvolňování železa z bentonitu do alkoholických nápojů. Teoretická část se zabývala látkovým složením vína, jejich vznikem, odkud pocházejí, jejich složením a významem ve víně. Jaké faktory ovlivňují objem určitých látkových složení v dalším víně a jaké koncentrace jsou přijatelné v celkovém obsahu vína. Práce následne popisuje koloidní systém vína, jeho složení, stabilitu a tvoření zákalů. Po obeznámeni se zákaly ve víně následuje čiření vína. V práci jsou následne popsaný způsoby čiření, výhody a nevýhody jednotlivých číridiel a jejich účinnost. Experimentální část popisuje postup práce při aktivování bentonitu a jeho aplikace do vína a okyselené vody s alkoholem. Pomocí analytických metod následně zjišťuje uvolnění železa do vína a okyselené vody po přídavku bentonitu. Jedná se o porovnávání dvou druhů bentonitů v normálních a nadměrných dávkách do vína a okyseleného vína s alkoholem. Po pokusu následuje vyhodnocení výsledků podle odměřených hodnot z použitých analytických metod.This diploma thesis deals about the topic of dissolving iron from bentonite into alcoholic beverages. Theoretical part describes chemical substance composition of wine, origin of these chemical substances, as well as their composition and significance in wine. Listed are also factors, which affect final content of substances in wine, and concentrations levels of these substances, that are acceptable in wine. Thesis describes turbidity system of wine, it's constitution, stability and creation of turbidity. Thesis afterwards describes methods of wine clarification, advantages and disadvantages of each homogenizer and their effectivity. Experimental part presents steps for bentonite activation and it's application into wine and. Analytical methods show iron penetration into wine and acidified water with alcahol after adding bentonite. Compaired are of two types of bentonite added into wine and acidified water with alcahol in normal and exccesive dose. After execution of the experiment the evaluation of captured results using anytical methods follows.
Keywords:
acidified water with alcahol; analytical methods; analytické metody; bentonit; bentonite; iron; okyselená voda s alkoholem; víno; wine; železo