Original title:
Kvalitativní a senzorické porovnání vín vyrobených v sudech s různým původem dřeva
Authors:
Tesařík, Štěpán Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá rozdílnými vlastnostmi dřeva s různým původem ve vztahu k ovlivnění vína. Porovnává se rozdíl mezi druhy dřeva a jejich kombinacemi, ovlivnění vína po chemické stránce, vliv na senzorický vjem a vhodnost pro dosažení určitého stylu vína. V literární části jsou popsány druhy dřeva používané ve vinařství, složení dřeva, výroba sudů, procesy při výrobě barrique sudů a jejich vliv na budoucí charakter. Na závěr jsou popsány důležité technologické a výrobní procesy pro zrání vína. V úvodu experimentální části je popsaný materiál pro praktické provedení pokusu, odrůda Chardonnay a jednotlivé typy použitých sudů. Dále metodika a celý proces výroby vína v sudech. Následně jednotlivé metody analytického a senzorického hodnocení. Na závěr je uvedeno, k jakým výsledkům jsme se dopracovali. Všechno je znázorněno v tabulkách a grafech.This paper deals with different wood properties of different origins in relation to the influence of wine. The difference between the types of wood and their combinations is compared, the impact on wine on the chemical side, the sensory effect and the suitability to achieve a certain style of wine. In the literary part are described the types of wood used in viticulture, composition of wood, production of barrels, processes in production of barrique barrels and their influence on the future wine character. Finally, important technological and production methods for wine maturation are described.At the beginning of the experimental part is described material for practical experiment, Chardonnay variety and individual types of used barrels. Furthermore, the methodology and the whole process of wine production in barrels. Subsequently, individual methods of analytical and sensory evaluation. Finally, the results we achieved are being showcast in tables and charts.
Keywords:
barrique; Chardonnay; dřevo; sudy; víno