Original title:
Stanovení rtuti v Pangasu spodnookém a vyhodnocení případných rizik z konzumace ryb
Authors:
Smolíková, Vendula Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo stanovit celkový obsah rtuti a jejích chemických forem v deseti vzorcích svaloviny Pangase spodnookého, který je volně k dispozici v obchodní síti České republiky. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku pangase, rtuti a jejích sloučenin vyskytujících se v rybách a v životním prostředí. Celkový obsah rtuti v čerstvé hmotě svaloviny se pohyboval v rozmezí 0,0099 - 0,0493 mg.kg-1, obsah methylrtuti se ve svalovině Pangase spodnookého pohyboval v rozmezí 59 - 87 %. U žádného ze stanovovaných vzorků nebyl překročen maximální limit rtuti 0,50 mg.kg-1 čerstvé hmotnosti ryb, stanovený podle Nařízení Komise (EU) č. 420/2011.The aim of this bachelor thesis was to define the amount of total mercury and its species in ten samples of Pangasius hypophthalmus muscle that is freely available in supermarkets in the Czech Republic. The theoretical part of the work is focused on mercury and its compounds in fish and in environment and also describes pangasius. The total mercury content in the fresh mass of muscle ranged from 0,0099 to 0,0493 mg.kg-1, the content of methylmercury in Pangasius muscle varied in the range 59 - 87%. None of the analyzed samples exceeded the maximum limit of mercury 0.50 mg.kg-1 in fresh weight of fish, determined in accordance with Commission Regulation (EU) č. 420/2011.
Keywords:
atomová absorpční spektrometrie; kapalinová chromatografie ve spojení s atomovou fluorescenční detekcí; Pangasius spodnooký; rtuť; specie rtuti