Original title:
Zrenie bielych vín v sudoch
Authors:
Sventeková, Kristína Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Cílem mé práce s názvem "Zrání bílých vín v sudech" je objasnit vliv použitého druhu dřeva na výrobu sudu a stupeň jeho vypálení na vyrobené víno. V teoretické části práce jsem se věnovala popisu nejčastější využívaných druhů stromů na výrobu sudů a rozdíly ve stupních vypálení. V práci jsem se také věnovala popisu odrôd- Chardonnay, Veltlínské zelené a Rulandské bílé, z nichž bylo později hodnocené víno vyrobené. Víno bylo hodnoceno po senzorické i chemické stránce, přičemž byly všechny metody analýz popsáno.The main goal of my bachelor´s work with the topic „ Maturation of the white wines in barrels“ is to clear up the effect of used wood on barrels and also its degree of toasting on wine. I specify the most used wood and differences between toasting degrees in the theoretic part of this work. Also, I was describing three different species like Chardonnay, Veltliner green, and Pinot Noir, from which were my wines ranked. All the wines were evaluated in the sensorial and chemical way, and these methods were also described.
Keywords:
barrel; Chardonnay; chemical analysis; chemická analýza; Grüner Veltliner; Pinot Noir; Rulandské bílé; sensorial analysis; senzorická analýza; sud; toasting; Veltlínske zelené; vypálení; víno; wine