Název:
Využití odpadů ze živočišné výroby při procesu kompostování gastroodpadu
Autoři:
Badinová, Ester Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Gastroodpad představuje problematickou složku potravinového odpadu z restauračních a stravovacích zařízení. V současné době je drtivá většina gastroodpadu skládkována, spalována či kompostována. Diplomová práce se zbývá studiem vlivu aplikace dvou typů odpadu ze živočišné výroby (koňský a kravský hnůj) v různých koncentracích na průběh řízeného procesu kompostování potravinového odpadu. Pro posouzení průběhu kompostování a výsledného produktu kompostu byly vzniklé kompostovací směsi charakterizovány dle biologických a fyzikálních parametrů, na jejichž základě byla zhodnocena dynamika kompostovacího procesu, výsledný produkt a zdravotní nezávadnost kompostu. Tato posouzení zahrnovala mikrobiální analýzy, stanovení pH, konduktivity, fytotoxicity ale také stanovení dehydrogenásové, proteásové a β-D-glukosidásové aktivity. Bylo potvrzeno, že při kompostování gastroodpadu bez aditiv dochází ke vzniku nevyzrálého kompostu, který působí fytotoxicky. Při aplikaci aditiva koňského a kravského hnoje došlo k výraznému zvýšení analyzovaných enzymatických aktivit, ale také k vzestupu pH a zvýšení celkové mikrobiální aktivity. Jako nejvhodnější typ aditiva byl stanoven kravský hnůj aplikovaný do kompostovací směsi v koncentraci 20 %. Ačkoliv toto aditivum působilo pozitivně na biologické a fyzikální parametry, výsledný kompost vykazoval fytotoxicitu. Nicméně lze tvrdit, že vhodně zvolený odpad z živočišné výroby představuje slibnou cestu, jak úspěšně kompostovat gastroodpad. Úspěšnost aplikace je však výrazně ovlivněna zvoleným kompostovacím zařízením.Food waste obtained from restaurants and catering facilities is a problematic component of waste. Currently, the most of food waste is landfilled, incinerated or composted. The diploma thesis deals with the application of two types of animal waste (horse and cow manure) in different concentrations to the controlled process of food waste composting. To assess the composting process and the resulting compost product, composting mixtures were evaluated on the basis of biological and physical parameters. These parameters included microbial analysis, determination of pH, conductivity, phytotoxicity but also determination of dehydrogenase, proteinase and β-D-glucosidase activity. It has been confirmed that composting of food waste without additives leads to a formation of immature compost, which has a phytotoxic effect. The application of horse and cow manure significantly increased the analysed enzymatic activities, pH and overall microbial activity. Cow manure applied to the composting mixture at concentration of 20% was determined as the most suitable type of additives. Although this additive had a positive effect on biological and physical parameters, the resulting compost showed high phytotoxicity. It is possible to say that an appropriately selected animal waste represents a promising way to successfully compose food waste. However, the success of the application is significantly influenced by the chosen composting system.
Klíčová slova:
animal waste; circular economy; cirkulární ekonomika; composting; food waste; gastroodpad; kompostování; organic fertilizers; organické hnojivo; recycling; recyklace; živočišný odpad