Original title:
Porovnání přípravků k zajištění koloidní stability bílých vín před lahvováním
Authors:
Polehňa, Jan Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma porovnání přípravků k zajištění koloidní stability bílých vín před lahvováním se v teoretické části zabývala definicí koloidu, dělením disperzních soustav a jejich souvislostí s vínem. Dále byly popsány hlavní zákaly vyskytující se u vína a způsoby prevence vůči nim, se zaměřením na v praxi nejčastěji používané přípravky: kyselinu metavinnou, arabskou gumu a karboxymethylcelulózu (CMC). V praktické části byly tyto přípravky v různých variantách, kombinacích a koncentracích přidány do bílého vína, které bylo nestabilizováno vůči vinnému kameni a bílkovinám. Toto víno bylo vzápětí plněno do láhví a stejné varianty uloženy po dobu jednoho roku ve dvou rozdílných teplotách skladování. V průběhu skladování byla pozorována tvorba zákalů u jednotlivých láhví. Po roce byly všechny varianty otevřeny a zhodnoceny, proběhla celková senzorická analýza s kvalifikací a kvantifikací zákalů, filtrace a vážení usazenin, měření vodivosti a pH. Výsledky byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny s doporučením pro praxi.The thesis on comparing products to ensure the colloidal stability of white wines before bottling in the theoretical part examined the definition of colloid division of disperse systems and their relation to wine. Further described is the main cataracts occurring in wines and methods to prevent them, focusing on the practice of the most commonly used products: Metatartaric acid, gum arabic and carboxymethylcellulose (CMC). In the practical part of these products in different variations, combinations and concentrations added to white wine, which was a non-stabilized against the tartar and proteins. This wine was in the wake of bottling and variants of the same stored for one year in two different storage temperatures. In the course of storage was observed formation of cataracts in individual bottles. After a year all variants were opened and evaluated was total sensory analysis with qualification and quantification of turbidity, sediment filtration and weighing, measuring conductivity and pH. The results were statistically processed and evaluated with recommendations for practice.
Keywords:
arabská guma; karboxymethylcelulóza (CMC); kyselina metavinná; stabilizace; zákal