Original title:
Vliv různého typu poškození stromu na obsah nestrukturálních sacharidů u smrku ztepilého
Authors:
Holasová, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] této práci byly zkoumány koncentrace nestrukturálních sacharidů (rozpustných sacharidů a škrobu) v orgánech různě poškozených stromů smrku ztepilého (Picea abies (L.) KARST.). Vzorky byly odebrány v září 2013 a 2014 z těchto orgánů: kořeny, dřevo, lýko s kůrou a jehlice. Koncentrace rozpustných sacharidů a škrobu byly srovnávány ve vztahu k typu poškození a ke kontrolním nepoškozeným stromům. Stromy byly poškozeny okroužkováním, podřezáním, odseknutím kořenů a inokulací václavky (Armillaria sp.). Byly nalezeny statisticky významné rozdíly koncentrací škrobu v jehlicích odebraných v září roku 2013; nejvyšší koncentrace škrobu byla zjištěna u okroužkovaných stromů, naopak nejnižších hodnot dosahovaly stromy podřezané. Další významný rozdíl byl nalezen v koncentraci rozpustných sacharidů v jehlicích odebraných v září 2014, kdy koncentrace rozpustných sacharidů v kontrolních stromech byla vyšší než ve stromech s odsekanými kořeny. Ostatní rozdíly v koncentracích nestrukturálních sacharidů různě poškozených stromů a stromů kontrolních nebyly statisticky významné. S ohledem na množství faktorů ovlivňující koncentraci nestrukturálních sacharidů, finanční i časovou náročnost analýzy, nelze použít obsah nestrukturálních sacharidů jako spolehlivý ukazatel vitality stromu. Získaná data ale poskytují informaci o fyziologických procesech, které probíhají u smrku ztepilého při poškození. Začlenění změn obsahu nestrukturálních sacharidů do procesních modelů umožní lepší predikci přežívání poškozených stromů.The aim of the thesis was to investigate concentrations of nonstructural carbohydrates (soluble saccharides and starch) in various organs of damaged Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) trees. The damages of trees were girdling, xylem disruption, cutting off the roots and inoculation by Armillaria sp. The samples of the roots, xylem, bark with phloem and needles were collected in September 2013 and 2014. There were statistically significant differences in starch concentration in needles collected in September 2013; high starch concentrations were detected in girdled trees, while the lowest values achieved trees with xylem disruption. Another significant divergence was found in the concentration of soluble carbohydrates in needles collected in September 2014; the concentration of soluble carbohydrates in the control trees was significantly higher than in trees with cut roots. Other differences in the concentrations of nonstructural carbohydrates variously damaged trees and control trees were not statistically significant. Given the number of factors affecting the concentration of nonstructural carbohydrates -- especially financial and time factors -- they are not suitable as a simple and reliable indicator of tree vitality. However the data provide a deeper insight into the tree functioning after the damage. Inclusion of this information into the process based models will help to more accurate predictions of tree mortality.
Keywords:
chřadnutí; nestrukturální sacharidy; smrk ztepilý (Picea abies); stres; vitalita stromu