Název:
Obsah PUFA n-6 a n-3 ve vybraných živočišných tkáních
Autoři:
Koláčková, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Teoretický přehled shrnuje charakteristiku polynenasycených mastných kyselin a problematiku jejich metabolismu, fyziologických účinků a výskytu v potravinách. Také se zabývá postupy a možnostmi stanovení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie. Experimentální část práce popisuje stanovení profilu mastných kyselin v daňčím, srnčím a jelením mase metodou plynové chromatografie na chromatografu Fison 8000 Series s plamenově-ionizačním detektorem. Pomocí statistického zpracování jsou sledovány průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých mastných kyselin, skupin mastných kyselin a poměru n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin mezi jednotlivými druhy zvěřiny.The literature review summarizes characteristics of polyunsaturated fatty acids, problems of their metabolism, physiological effects and their occurrence in food. It pursues procedures and possibilities of fatty acids assessment with the help of gas chromatography. Experimental part of the thesis describes an assessment of fatty acids profile in fallow deer meat, roe deer and deer meat using the gas chromatography method operating the Fison 8000 series gas chromatograph as well as flame ionization detector. Conclusive differences in content of particular fatty acids and n-6/n-3 fatty acids ratio among single types of venison are being monitored by means of statistic processing. .
Klíčová slova:
daněk; jeleni; plynová chromatografie; PUFA; srnec; zvěřina