Název:
Nákupní chování spotřebitelů na trhu s čokoládou a čokoládovými výrobky
Autoři:
Habáňová, Andrea Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá chováním spotřebitelů na trhu s čokoládou a čokoládovými výrobky v České republice a v Německu. Zahrnuje výsledky primárního šetření, které zkoumá chování spotřebitelů v obou sledovaných zemích. Na základě těchto získaných výsledků vyhodnocuje společné i rozdílné charakteristiky spotřebitelů v jednotlivých zemích. Práce se zabývá faktory, které ovlivňují spotřebitele při nákupu čokolády a čokoládových výrobků. Při nákupu čokolády české i německé spotřebitele nejvíce ovlivňují vlastní zkušenosti s výrobkem, dále značka výrobku (v České republice), množství druhů a příchutí (v Německu) a ceny výrobků. Češi upřednostňují mléčnou čokoládu a Němci oříškovou. Češi preferují nákup čokolády v supermarketech, kdežto Němci v diskontních prodejnách. V práci je dále srovnána kvalita čokolády v České republice a Německu. Kvalita čokolády je jednotlivci vnímána rozdílně a subjektivně. Z výsledků je patrné, že kvalita čokolády v zemích EU je u dotazovaných respondentů vnímána rozdílně a složení není u všech zkoumaných čokoládových výrobků v České republice a v Německu stejné.This thesis is focused on consumer’s behaviour on the market with chocolate and chocolate products in Czech republic and Germany. This includes the results of primary examination which scrutinizes behaviour of consumers in both countries. On the basis of those results we analyse characteristics of consumers in the Czech republic and Germany and evaluate which of those characteristics they have in common and in which they differ. Thesis works with factors that affect the behaviour of the consumers while buying chocolate and chocolate products. Czech and German consumer’s purchasing behaviour is affected most by their own experience with product, brand of the product (in Czech republic), amount of variety and flavors (in Germany) and price of the products. Czech people prefer milk chocolate while Germans prefer hazelnut flavor. Czech people prefer purchasing in supermarkets, while Germans prefer purchasing in discounts markets. In the thesis is compared quality of the chocolate in the Czech republic and in Germany. Quality of the chocolate is perceived subjectively and individually. From the results is apparent that the quality of the chocolate in the countries of EU is perceived differently by interviewed respondents and that the composition of the chocolate in some examined chocolate products is different in the Czech republic and in Germany.
Klíčová slova:
nákupní zvyklosti; Německo; potraviny; spotřebitel; spotřební chování; Česká republika; čokoláda