Original title:
Konzervace mechanicky upraveného vlhkého zrna kukuřice silážováním
Authors:
Niezgodová, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo zhodnocení nejdůležitějších faktorů, které mohou významně ovlivnit kvalitu výsledné siláže vyráběné z vlhkého zrna kukuřice, konkrétně mechanicky upraveného. Mezi tyto patří především volba způsobu narušení zrna, obsah sušiny v silážovaném zrnu a případná (resp. často nevyhnutelná) následná aplikace silážního aditiva dohromady s volbou jeho správného druhu. Rovněž způsob následného uchování siláže se podílí na konečném posouzení kvality, zdravotní nezávadnosti a vhodnosti ke krmným účelům. Práce se v úvodu zabývá obecnou charakteristikou siláží, definuje tuto problematiku a následně ve zjednodušeném schématu, tj. podle převažující živiny nebo obsahu sušiny silážované hmoty, obecně siláže dělí na jednotlivé skupiny. V závěru shrnuje podmínky pro dosažení úspěšného silážování jako celku. Praktická část se věnuje porovnání živinového složení a následně především vyhodnocení kvality fermentace v závislosti na použitém druhu silážního aditiva. Nejnižší hodnoty sumy kvasných kyselin byly prokázány v silážích ošetřených chemickými přípravky, zároveň se pouze u takto ošetřených variant objevila přítomnost kyseliny propionové. Rovněž obsah kyseliny mléčné byl výrazně ovlivněn tímto typem aditiva. Nevýznamné rozdíly ve srovnání s kontrolní silážní variantou byly zaznamenány u množství etanolu po ošetření močovinou, naopak u zbývajících pokusných siláží bylo jeho zastoupení nepatrné.The view of this work there was an evaluation of the most important factors which may major affect the corn sillage's quality, the mechanical fored corn in the concrete. Between these the choice of way of grain's disturbance, amount of solids in the ensilage grain and the ensiling additives (the type as well as the application) belong especially. Also, the way of storage involves in final quality check, as well as on hygienic wholesome and acceptable feeding. The work, in the beginning, deals with general characteristic of silages, it defines this questions and devides these in consequence -- simplified, according to the predominant nutrient of an amount of solids in the silage material. At the close, it summarizes the conditions for the succesful silage process on the whole. The practical part applies oneself to a nutriet structure comparison and, first of all, the quality of fermentation's evaluation depending on the used types of additive. The lowest values of a fermentative acids amount they were show in a silage treated by a chemical preparation, only in these silages the present of an acetatic acid was detected at the same time. Also, the amount of a lactic acid was affected with this type of additive. The most significant differences in comparison with the control silage variety were noted on an amout of alcohol after the using and urea. Against this, its amount was trivial in the other experimental silages.
Keywords:
fermentační proces; silážní aditiva; zrnová siláž