Název:
Jakostní parametry vybraných výrobků z jahod v maloobchodní síti
Autoři:
Kopřivová, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V bakalářské práci na téma Jakostní parametry výrobků z jahod jsou popsány základní charakteristiky jahod a jejich složení. Jsou vypsány možnosti konzervárenského zpracování, které upraví jahody do stavu, který upravuje čerstvé suroviny na trvale uchovatelné výrobky. Deset jahodových džemů bylo podrobeno zkoumání v laboratoři, senzorické analýze a statistické analýze výsledků. U každého z jahodových džemů bylo provedeno stanovení obsahu refraktometrické sušiny, titračních kyselin, antioxidační kapacity, senzorické analýzy. Bylo potvrzeno, že mezi jednotlivými výrobky jsou značné rozdíly v obsahu antioxidační kapacity. Výsledky senzorické analýzy potvrdily, že vysoká cena výrobku nemusí znamenat odpovídající senzorické vlastnosti. Z dotazníků respondentů vyplynulo, že nikdo výrazně nepodporuje BIO produkty.Quality parametres of jams in the retail network In bachelor thesis on the topic Quality parametres of jams in the retail network I performed basic characterization of strawberries and material compounds. In laboratory was measured dry matter, titration acids, antioxidants capacity, sensory analysis and stastistic evaluation. Ten products was compared each other- conventional versus BIO product. In sensory analysis of strawberry jams was measured flavour, odor, look a overal impresion. It was found that not high price of products is directly proportional with high quality. Respondents are not strongly support BIO products more than conventional products.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; BIO; džem; jahody; jakost; konzervace