Název:
Porovnání jatečného zpracování drůbeže, prasat a skotu
Autoři:
Jílková, Jolana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo prostudovat a zpracovat problematiku zpracování masa na jatkách od přivezení zvířat na jatka až po chlazení a skladování jatečných těl. Práce je zaměřena na porovnání jatečné drůbeže, prasat a skotu. Práce se zabývá nejrůznějšími postupy, kterými musí jatečné zvíře a poté jatečně opracované tělo (JOT) projít, než se může přistoupit ke skladování. Dále práce pojednává o kritických bodech a problémech, které mohou nastat při špatném postupu. Práce se též zaměřuje na legislativní požadavky, které jsou vztahovány k jednotlivým postupům. V závěru literárního přehledu je pojednáno o velmi důležitém faktoru, který ovlivňuje kvalitu masa, a to je welfare aneb pohoda zvířat. Maso je důležitou složkou naší potravy, je vhodnou stravou pro získání nutričních a esenciálních látek a také zdrojem energie. Postupy na jatkách musí být proto šetrné, aby byla zachována kvantitativní i kvalitativní hodnota masa.The aim of this thesis was to compile and study the issue of processing meat from the arrival of the animals into slaughterhouses till cooling and storage of carcases . The thesis focuses on comparing the slaughter of poultry, pigs and cattle. I deal with a variety of procedures a slaughter animal and later its carcassed body ( JOT ) must go through before it can be storaged. It also deals with critical points and problems that can occur when bad practices are applied. The thesis also focuses on legislative requirements that are related to individual practices. At the end of the literature review the most important factor that affects the quality of meat is discussed. This is the welfare of the animals . Meat is an important component of our nutrition and is suitable for obtaining nutritional and essential substances and also a source of energy. The procedures in slaughterhouses must therefore be carefully taken into consideration to maintain both quantitative and qualitative value of meat.
Klíčová slova:
jatečné zvíře; jatečně opracované tělo; maso; mikrobiální kontaminace; mikroflóra