Original title:
Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene
Authors:
Orságová, Simona Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo stanovit variabilitu obsahu neškrobových polysacharidů v zrnu sladovnického ječmene jarního (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian, Xanadu), ozimého ječmene (Wintmalt), nesladovnických odrůdách ozimého ječmene (Jup, Lester, Nero), jarního ječmene (Azit, Tocada, Wiebke) a potravinářsky vhodných odrůdách ječmene jarního (AF Cesar, AF Lucius). Ze vzorků zrna ječmene byly zjišťovány hodnoty obsahu pentosanů a beta-glukanů. Pentosany byly stanoveny metodou dle Douglase. Obsah beta-glukanů v zrnu metodou FIA (Flow Injection Analysis). Vliv faktorů na obsah pentosanů a beta-glukanů mezi jednotlivými odrůdami byla testována na 5 % hladině průkaznosti. Obsah pentosanů v zrnu se pohyboval v rozmezí 2,28 -- 5,95 %. Nejnižší obsah pentosanů byl zjištěn u sladovnické odrůdy jarního ječmene Sebastian, nejvyšší obsah u odrůdy ozimého ječmene Nero. Rozmezí beta-glukanů se pohybovalo od 4,01 -- 6,69 %. Nejnižší obsah beta-glukanů byl zjištěn u sladovnické odrůdy ozimého ječmene Wintmalt, nejvyšší u potravinářsky vhodné odrůdy jarního ječmene AF Cesar.The aim of this thesis was to determine the variability of the quantity of non-starch polysaccharides in grain malting spring barley (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian Xanadu), winter barley (Wintmalt) non- malting varieties of winter barley (Jup, Lester, Nero), spring barley (Azita, Tocada, Wiebke) and food suitable varieties spring barley (Cesar AF, AF Lucius). Samples of barley grains were detected on the quantity of pentosans and beta-glucans. Pentosans were determined by the Douglas method. Beta-glucan content in grain by FIA (Flow Injection Analysis). The influence factors on the content of pentosans and beta-glucans between varieties have been tested at the 5% level of conclusiveness. The quantity of pentosanes in the grain was in the range from 2.28 to 5.95%. The lowest content of pentosans was found in malting varieties of spring barley Sebastian, the highest content by winter barley varieties Nero. The range of beta-glucan varied from 4.01 to 6.69%. The lowest content of beta-glucan was found in malting varieties of winter barley Wintmalt the highest in nutritionally appropriate to varieties of spring barley AF Cesar.
Keywords:
beta-glukany; ječmen; pentosany (arabinoxylany)