Original title:
Vliv dojicích strojů na traumatizaci mléčné žlázy dojnic
Authors:
Neužil, Filip Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná diplomová práce se věnuje povrchovým teplotním změnám na strucích během celého procesu dojení. Práce je rozčleněna na několik dílčích částí, kdy jsou popsány základní typy konvenčních a robotických dojíren. K vybraným typům dojíren jsou uvedeny základní informace, především technické povahy. Dále se práce věnuje porovnání a vyhodnocení dvou odlišných způsobů dojení mezi – konvenčním a automatizovaným způsobem dojení. Porovnávání obou způsobů dojení bylo provedeno na základě traumatizace struků, tedy povrchových rozdílů teplot struků během celého procesu dojení. Měření bylo provedeno ve dvou zemědělských podnicích: ve Školním zemědělském podniku v Žabčicích a v zemědělském podniku Zemax Šitbořice, a. s. se sídlem v Šitbořicích. Měření probíhalo v období od 6. února do 5. srpna v roce 2020. Rozdíly povrchových teplot struků během celého procesu dojení nabývaly na obou farmách pouze kladných hodnot. K nižšímu nárůstu teplot vlivem dojení docházelo na farmě v Šitbořicích. Na závěr jsou oba způsoby dojení porovnány ve spojitosti s naměřenými hodnotami.This presented diploma thesis deals with changes in surface temperature on teats during the whole milking process. This thesis is divided into several parts, which describe basic types of conventional and robotic milking parlors. Basic information is given on selected milking parlors, especially of technical nature. Furthermore, the thesis deals with the comparison and evaluation of two different methods of milking – conventional and automated. Comparison of both milking methods was done by traumatization of teats, thus surface temperature difference of teats during the whole process of milking. The measurement was performed in two agriculture establishments: in University Farm Estate in Zabčice and Farm Estate owned by Zemax Šitbořice, a. s. based in Šitbořice. The measurements occurred in the period from February 6 to August 5 in the year 2020. On both farms, the differences in the surface temperature of the teats during the whole milking process acquired positive values only. There was a lower rise in temperature on the farm in Šitbořice. In conclusion of the thesis, both methods of milking are compared in connection with the measured values.
Keywords:
dojírna; milking parlor; robot; slide; snímek; struk; teat; termovize; thermovision; udder; vemeno