Název:
Zhodnocení stávající farmy v obci Orličky a možnosti jejího rozvoje v oblasti agroturistiky
Autoři:
Černohous, Matěj Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce je zhodnotit stávající rodinnou farmu v obci Orličky, se zaměřením na chov masného skotu a vytvořit návrh pro rozvoj v oblasti agroturistiky. V literární části je charakterizována oblast Orlických hor z pohledu cestovního ruchu, obec Orličky a okolí. Následuje popis stávající farmy, její historie a charakteristika současné situace farmy. Hlavní cíl byl naplněn návrhem rekonstrukce chalupy pro ubytování hostů a nabídkou agroturistických služeb. Současně byla z hlediska cestovního ruchu vytvořena SWOT analýza. Po ekonomickém vyhodnocení se zjistilo, že kompletní realizace rozvoje farmy v agroturistice by dosáhla odhadované návratnosti v řádu 6 let bez využití dotační podpory pro rozvoj venkova. S dotační podporou pro rozvoj venkova je možná návratnost investic za 3-4 roky. Na základě zjištěných údajů lze tvrdit, že by se na dané farmě v oblasti agroturistiky podnikat vyplatilo. Návrhy pro další rozvoj jsou uvedeny v závěrečné části.This thesis aims to evaluate a family farm that is situated in the village Orličky that focuses on beef cattle breeding and to create a proposal for the development in the field of agrotourism. The literary part characterizes the mountain area of Orlické hory from the tourism point of view along with the village Orličky and its surroundings. The following part describes the ex-isting farm together with its history and current farm situation. The main goal is met through the reconstruction plan, where the cottage would serve as an accommodation for guests as well as a place of agrotourism services. Following the proposal, SWOT analysis of the farm was made from the tourism point of view. The resulting economic evaluation concludes that the complete realization of the farm development in agrotourism would achieve an estimated return in the order of 6 years without the use of subsidies for rural developments. If this sub-sidy was included, the return would be possible in order of 3-4 years. From the data obtained, it can be argued that it would be worthwhile to do business on a given farm in the field of agrotourism. The end of the thesis offers additional suggestions for development.
Klíčová slova:
accommodation; agrotourism; agroturistika; beef cattle; family farm; masný skot; rodinná farma; SWOT analysis; SWOT analýza; ubytování