Original title:
Specifické možnosti využití gastroodpadu se zaměřením na pekárenské vratky
Authors:
Blechová, Eliška Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce bylo vytvořit alkoholických nápoj na bázi piva s náhradou sladu ve formě pekárenských vratků a zhodnotit jeho kvalitu laboratorní a senzorickou analýzou. Využití chleba jako náhrady sladu by mohlo přinést větší profit pekárnám i pivovarům a zároveň snížit ekologickou zátěž, kterou nevyužité potraviny představují. Práce shrnula ekologické dopady gastroodpadů v EU, legislativu týkající se těchto odpadů a zdokumentovala produkci a nakládání s pekárenskými vratky tří výrobců pečiva. Vyrobená piva bylo zhodnocena jako dobře pitelná a vhodná k produkci.The goal of this work is to create an alcoholic beverage on the basis of beer with a substitute of malt in the form of bakery returns and evaluate its quality by laboratory and sensory analysis. The usage of bread as a substitute for malt could bring greater profit to bakeries and breweries and also reduce the ecological burden, that unused food represents. This work summarized the environmental impacts of gastro-waste in the EU, legislation regarding the gastro-waste and document production and han-dling of the bakery returns of three pastry producers. The beers produced during this work were evaluated as well drinkable and suitable for production.
Keywords:
bakery returns; beer; bread; chléb; circular economy; cirkulární ekonomika; gastro-waste; gastro-waste processing; gastroodpad; malt; pekárenské vratky; pivo; slad; zpracování gastroodpadu