Original title:
Sója - funkční potravina
Authors:
Drábková, Michaela Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Potravinářský průmysl v poslední době zaznamenal rozsáhlý nárust právě těch potravin, které jsou známé jako funkční potraviny. Tato bakalářská práce je zaměřena na sóju luštinatou jakožto plodinu, která obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek s příznivými účinky na lidské zdraví. Díky přítomnosti prospěšných látek se sója řadí do kategorie uznávaných funkčních potravin. První část práce se zabývá charakteristikou funkčních potravin, důvody pro jejich vznik a vývoj a způsoby, kterými lze funkční potraviny rozdělovat. Další část práce se již věnuje sóji, jejímu chemickému složení a dopodrobna jsou zde charakterizovány fyziologicky účinné látky, které sója obsahuje. Poslední část práce pojednává o vlivech sóji na lidské zdraví, je zde zmíněna i alergie na sóju a zejména pak role sóji v prevenci některých chronických onemocnění.The food industry has lately experienced a significant growth in those foodstuffs known as functional foods. This bachelor's thesis focuses on soya bean as a crop that contains a number of biologically active substances with positive effects on the human body. Thanks to the presence of healthy substances, soya is considered to be a valuable functional food. The first part of the thesis deals with the characteristics of functional foods, the reasons for their genesis, development and the ways of classifying them. The following part is aimed at soya itself, its chemical composition and a thorough description of the physiologically impactful substances it contains. The last part of the thesis summarizes the effects of soya on human health, particularly its role in disease prevention, whilst allergy to soya is also mentioned.
Keywords:
biologicky aktivní látky; funkční potraviny; fyziologické účinky; sója; zdravotní přínosy