Original title:
Vliv délky laktace na tržní produkci mléka dojnic českého strakatého plemene skotu
Authors:
Kopřivová, Šárka Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá vlivem délky laktace na tržní produkci mléka dojnic českého strakatého plemene skotu. Výzkum proběhl v agrodružstvu Brťov-Lipůvka u dojnic českého strakatého skotu. Bylo zjištěno, že z celkového počtu 194 dojnic, 31 (16 %) dojnic bylo s laktací prodlouženou (306 a více dní) a 163 (84 %) dojnic s laktací normální (do 305 dní). Z výsledků analýz prodloužených laktací je patrné, že s nárůstem laktačních dní dochází u sledovaných parametrů (obsahu tuku a bílkovin, produkce mléka) ke změně hodnot. Tyto změny se odrážejí na průměrných denních tržbách, které dosahují nejvyšších hodnot na začátku prodloužených laktací (107,6 Kč) a nejnižších ve střední části prodloužených laktací (83,0 Kč). Bylo také zjištěno, že pořadí laktace nemělo vliv na podíl prodloužených laktací. Na základě zjištěných výsledků je možné konstatovat, že dojnice s prodlouženou laktací nedosahují potřebných denních tržeb na pokrytí denních nákladů, přičemž průměrná denní ztráta na 1 dojnici činí 15,9 Kč.This Bachelor's thesis applies to the influence of the length of lactation on the market production of dairy milk by Czech Pied Cattle. Research took place in the farm Brťov-Lipůvka in Czech Pied Cattle. The outcome is that from the total number of 194 milk-cows, 31 (16 %) milk-cows had a prolonged lactation (306 and more days) and 163 (84 %) milk-cows with a normal lactation (up to 305 days). The results of the prolonged lactation analysis show that together with the growth of the lactation days, the followed parameters (such as content of fat and protein, production of milk) apparently change their values. These changes than reflect in daily average sales. The highest values of the sales happen in the beginning of prolonged lactation (CZK 107,6) while the lowest values happen within the middle period of the prolonged lactation (CZK 83,0). It was also found that the sequence of lactation did not have any impact on the ratio of the prolonged lactations. Based on the results we can observe that the milk-cows with a prolonged lactation are not able to reach the daily average sales that are required in order to cover the daily expenses, where the average daily loss per one milk-cow is CZK 15,9.
Keywords:
dojnice; normální laktace; prodloužená laktace; tržba