Original title:
Možnosti alternativního využití chmele na základě obsahu antioxidantů
Authors:
Tvrdoňová, Barbora Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo stanovení aktivity vitaminu E a jejich izomerů a dále průzkum trhu doplňků stravy s obsahem vitaminu E a chmele. Vzorky pro stanovení vitaminu E byly odebrány v roce sklizně 2013 ze dvou chmelnic různých odrůd (Premiant a Sládek). Z jednotlivých chmelnic bylo odebráno 8 vzorků. Z výsledků stanovení vyplývá, že odrůda Premiant měla v průměru vyšší aktivitu vitaminu E od 119,3 do 135,6 mg.kg-1, oproti odrůdě Sládek, kde bylo stanoveno nezanedbatelné množství jednotlivých izomerů a tím pádem také vysoká aktivita vitaminu E, která však byla nižší než u odrůdy Premiant a pohybovala se v rozmezí od 86,0 do 92,9 mg.kg-1. Toto množství by se dalo alternativně využít mimo pivovarské účely, což bylo jedním z vytyčených cílů. Z průzkumu trhu vyplývá široká nabídka chmelových produktů, určených zejména pro pivovary k výrobě piva. Dále vysoká variabilita cen, ale také různorodost produktů od farmaceutických výrobků až po kosmetiku. Práce obsahuje přehled produktů s chmelem a doplňků stravy s obsahem vitaminu E.The aim of this thesis was to determine the activity of vitamin E and their isomers. The other aim was market research on food supplement containing vitamin E and hops. Samples of vitamin E were collected in harvest of 2013 from two hop-gardens These samples have used varieties of Premiant and Sládek. Each of these contained 8 samples. The Results determinated that variety of Premiant had the higher activity of vitamin E from 119,3 to 135,6 mg.kg-1 than variety of Sládek. The activity of isomer by variety of Sládek is lower than the variety of Premiant. This activity of isomer fluctuated between 86,0 and 92,9 mg.kg-1. This quantity was used in expection to beer brewing. Concluding the main aim of this thesis. From market research implies the wide supply products of hops. These products are intended mainly for brewery to beer brewing, the higher variability of prices and the variety of pharmaceuticals and cosmetics. Thesis contains lists of products with hops and food supplement with vitamin E.
Keywords:
chmel; tokoferol; vitamin E