Název:
Technologické a nutriční vlastnosti králičího masa
Autoři:
Černá, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se věnuje technologickým a nutričním vlastnostem králičího masa. Králík domácí je býložravec, jehož maso má výborné dietetické vlastnosti. Jeho energetická hodnota se pohybuje okolo 618 kJ/100 g čerstvého masa. Práce popisuje technologii chovu králíků, jejich výživu a krmení. Nutriční hodnotu tohoto masa je možné zlepšit prostřednictvím jednoho či více faktorů ovlivňující složení, jako je vliv chovu, výživy, předporážkových manipulací a další. Kulinární vlastnosti králičího masa se zaměřují na vhodný způsob tepelné úpravy ovlivňující složení a charakteristické vlastnosti. Využitelnost králičího masa v gastronomii zahrnuje řadu masných výrobků a pokrmů z celého světa, napříč Evropou a Asií. Závěr práce popisuje pozitivní vliv králičího masa na zdraví člověka. Králičí maso vyniká vysokým obsahem bílkovin, esenciálních aminokyselin, vitamínů a hlavně tím, že má ze všech druhů mas nejnižší obsah tuku a cholesterolu, čímž příznivě působí na lidské zdraví.The bachelor thesis deals with technological and nutritional properties of rabbit meat. Domestic rabbit is an herbivore. Meat has excellent dietary properties. Its energy value is around 618 kJ/100 g of fresh meat. This thesis describes the technology of rabbit breeding, as well as nutrition and feeding. The nutritional value of rabbit meat can be improved by several factors such as breeding, nutrition, pre-slaughtering etc. The culinary properties of rabbit's meat focus on a suitable method of heat treatment affecting the composition and characteristic properties. The usefulness of rabbit meat in gastronomy includes a range of meat products and dishes all around the world, mainly across the Europe and Asia. In conclusion, thesis describes the positive effect of rabbit meat on human health. Rabbit meat excels for high content of proteins, essential amino acids, vitamins and mainly for the lowest fat i.e. cholesterol content in comparison to of all meats. These factors have a positive effect on human health.
Klíčová slova:
králičí maso; meat composition; meat processing; meat products; rabbit meat; složení masa; výrobky; zpracování masa