Název:
Výživa kvasinek během kvašení vín
Autoři:
Kadlec, Lukáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Výživa kvasinek během kvašení vína je téma, kterým se zabývá tato bakalářská práce. Teoretická část je zaměřena na popsání základních druhů kvasinek, fázemi a druhy alkoholového kvašení. Především se zaměřuje na faktory ovlivňující kvašení a na výživu kvasinek. V experimentální části jsou zmíněny zkoumané odrůdy vinné révy, metody stanovení titrovatelných kyselin, stanovení pH, stanovení celkového asimilovatelného dusíku, stanovení amoniakálního dusíku, stanovení dusíku v alfa aminokyselinách a návrh aplikace vhodné výživy.Nutrition of yeast during fermentation of wine is the topic of this bachelor thesis. The theoretical part is focused on the description of basic yeast species, phases and types of alcoholic fermentation. In particular, it focuses on factors affecting yeast fermentation and nutrition. In experimental part, there are descriptions of three vine varieties, methods of determination of basic analytical parameters, and determination of total assimilable nitrogen in both ammonia and alpha amino acids forms. Design of suitable nutrition.is suggested as well.
Klíčová slova:
alkoholová fermentace; asimilovatelný dusík; kvasinky; mošt; mošt révy vinné; výživa