Original title:
Hodnocení lisovacích účinků ve vinařských provozech
Authors:
Kosík, Jiří Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce detailně popisuje principy a konstrukční varianty lisů užívaných v současných vinařských provozech. Shrnuje přednosti a nedostatky jednotlivých technologických řešení. Experimentální část se zabývá zhodnocením práce dvou lisů, z nichž každý je založen na odlišném principu. Lisovací účinky byly sledovány v letech 2011, 2012 a 2013 při zpracovávání tří odrůd révy vinné -- Sauvignon, Chardonnay a Zweigeltrebe. Posuzována byla velikost lisovacího tlaku, průběh procesu, výlisnost a výkonnost. Pro oba systémy byly stanoveny náklady na zpracování jednoho hektolitru produktu.This thesis describes methods of work and structural variants of wine presses used in modern wineries in detail. It summarizes strengths and weaknesses of technological solutions. The practical part of the thesis deals with the evaluation of two presses, each of which is based on a different principle. The effects of pressing were observed during the processing of three grape varieties -- Sauvignon, Chardonnay and Zweigeltrebe -- in 2011, 2012 and 2013. The amount of pressure, processing, most gain and productivity were assessed. The cost of processing one hectolitre of the product was fixed for both systems.
Keywords:
lis; lisování; vinařská technologie; vinařství; víno