Original title:
Technologie výroby tavených sýrů a aspekty na výživu
Authors:
Neubauerová, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tavené sýry jsou známy a vyráběny posledních 100 let. Jejich spotřeba ve světě roste, tomu se přizpůsobuje i nabízený sortiment. Česká republika se řadí ke světové špičce v jejich konzumaci. Tato práce je věnovaná problematice výroby tavených sýrů a jejich vlivu na lidskou výživu. První část pojednává o historii a technologii výroby přírodních i tavených sýrů. Nejdůležitějším krokem ve výrobě je výběr surovin a tavicích solí. Druhá část práce se zabývá jednotlivými nutričními složkami obsaženými v tavených sýrech a jejich vlastnostmi. Tavené sýry obsahují látky cenné pro lidský organismus, jako jsou bílkoviny, vápník a vitamin D. Obsahují však i složky, jejichž vysoký příjem je hodnocen negativně a může vést ke vzniku některých onemocnění. I přesto jsou tavené sýry cennou součástí našich jídelníčků.Processed cheese are known and produced only the last 100 years. Consumption of processed cheese in the word is growing. It leads to an increase of range of processed cheese. Czech republic ranks among the word leader of them consumption. This work is focused on the manufacture of processed cheese and them nutritional aspects. The first part of my study deals with the history and technonoly of natural and processed cheese. The most important step of the production is selection of raw materials and emulsifying salts. Second part deals with nutritional components in cheese and them properties. The processed cheese contains important nutrients for human body, such as proteins, kalcium and vitamin D. Intake of certain components in large quantities is evaluated negatively, the consumption of them may lead to some diseases. Processed cheese is a valuable part of our menu.
Keywords:
tavený sýr; tavicí soli; výživa