Original title:
Aromatické látky v bílých vínech
Authors:
Lustigová, Zuzana Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce „Aromatické látky v bílých vínech“ je rozdělena do tří částí. První část je zaměřena na vinné aroma a na skupiny aromatických látek charakteristických pro bílé víno. V druhé části je věnována pozornost výrobě vína, vývoji aromatických látek a možnosti analytického stanovení aromatických látek obsažených ve víně. V poslední části je vyhodnoceno stanovení aromatických látek v 8 vybraných vzorcích bílého vína.The bachelor thesis "Aromatic substances in white wines" is divided into three parts. The first part focuses on wine aroma and the groups of aromatic substances characteristic of white wine. In the second part, attention is paid to the production of wine, the devel-opment of flavouring substances and the possibility of analytical determination of fla-vouring substances contained in wine. In the last part, the determination of aromatic substances in 8 selected white wine samples is evaluated.
Keywords:
aroma; bílé víno; gas chromatography; plynová chromatografie; těkavé látky; volatile compounds; white wine