Original title:
Vliv způsobu ošetřování půdy na obsah dusíku v listech a asimilovaného dusíku v moštu
Authors:
Pešek, Jan Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřená na zpracování půdy ve vinohradu a její důsledky na množství dusíku v listové části a následně i asimilovatelného dusíku v hroznech a moštu. Teoretická část je věnována dusíku obecně, jeho koloběhu, asimilovatelnému dusíku, analýzám rostlinných vzorků a vlivu zpracování a ozelenění půdy ve vinohradu. V praktické části byly pozorovány rozdíly dopadu zpracování půdy v jednom vinohradě u odrůd Rulandské modré a Sauvignon a v druhém vinohradě u odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Ve výsledcích jsou zahrnuté rozbory asimilovatelného dusíku v moštu, výsledky obsahu dusíku z listových řapíků a porovnání jednotlivých agrotechnických postupů při zpracování půdy.This bachelor thesis is focused on soil cultivation in the vineyard and its consequences on the amount of foliar nitrogen and consequently assimilable nitrogen in grapes and must. The theoretical part is devoted to nitrogen in general, nitrogen cycle, assimilable nitrogen, analysis of plant samples and the effect of soil treatment and green cover in the vineyard. In the practical part, differences in the impact of soil treatment were observed in one vineyard for Pinot Noir and Sauvignon and in the other vineyard for Veltliner and Riesling. The results include analyses of assimilable nitrogen in the must, results of nitrogen content from leaf petioles and a comparison of the different agronomic practices of tillage.
Keywords:
asimilovatelný dusík; assimilable nitrogen; dusík; green cover; nitrogen; ozelenění