Original title:
Aktívne látky v čučoriedkach
Authors:
Balaščáková, Viktória Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] V mé bakalářské práci jsem se věnovala borůvkám, jejich charakteristice z botanického hlediska, technologií pěstování a zejména jejich biologickým aktivním látkám a účinkem na lidský organismus. Borůvky patří do rodu Vaccinium a čeledi Ericecae. Kromě lesních druhů (např. V. augustufolium, V. myrtillus) známe i druhy pěstované pro komerční účely, známé jako kanadské (např. V. corymbosum, V. Ashe). Přestože se borůvky začaly pěstovat již v 20. století, jejich popularita díky skvělé chuti a výživové hodnotě prudce narostla až za poslední roky. Mnohé výzkumy naznačují, že borůvky jsou významným zdrojem vitamínů a dalších bioaktivních látek, které jsou zdraví prospěšné. Z vitamínů je nejvíce zastoupena kyselina askorbová, která se mimo jiné považuje i za ukazatel kvality živin během zpracování a skladování borůvek. Fenolové sloučeniny, jako jsou polyfenoly, jsou silnými intracelulárními antioxidanty i při nízkých koncentracích. Antioxidační aktivita flavonoidů má pozitivní vliv na léčbu chronických chorob, včetně rakoviny a neurodegenerativních poruch. Antokyany, které jsou považovány za látky s největší antioxidační aktivitou mají antidiabetické, protirakovinné, protizánětlivé, antimikrobiální a antiobezitné účinky, a slouží i jako prevence kardiovaskulárních chorob. Hlavními vlastnostmi fenolických kyselin, z nichž je v borůvkách nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová, jsou protizánětlivé účinky.In my bachelor's thesis I focused on blueberries, their characteristics from a botanical point of view, cultivation technologies and especially their biologically active substances and effect on the human body. Blueberries belong to the genus Vaccinium and the family Ericecae. In addition to lowbush blueberries (such as V. augustufolium, V. myrtillus), there are also highbush bluberries (such as V. corymbosum, V. ashei) grown for commercial purposes. Despite the fact that blueberries began to be grown in the 20th century, their popularity has risen sharply in recent years due to their excellent taste and nutritional value. Many studies suggest that blueberries are an important source of vitamins and other bioactive substances that are beneficial to health. As for vitamins, ascorbic acid is the most abundant and is also considered an indicator of the quality of nutrients during the processing and storage of blueberries. Phenolic compounds, such as polyphenols, are potent intracellular antioxidants even at low concentrations. The antioxidant activity of flavonoids has a positive effect on the treatment of chronic diseases, including cancer and neurodegenerative disorders. Anthocyanins, which are considered to have the highest antioxidant activity, have antidiabetic, anticancer, antiinflammatory, antimicrobial and antiobesity effects, and also prevent cardiovascular diseases. The main properties of phenolic acids, of which halogenic acid is the most represented in blueberries, are antiinflammatory effects.
Keywords:
anthocyanins; antioxidants; antioxidanty; antokyány; bioactive substances; bioaktívni látky; blueberries; borůvky; fenolové sloučeniny; flavonoids; flavonoidy; phenolic substances; vitamins; vitamíny