Název:
Antinutriční látky v potravinách
Autoři:
Němcová, Denisa Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o problematice antinutričních látek, které se nacházejí v potravinách a také v krmivech pro hospodářská zvířata. V potravinách a krmivech mohou být tyto látky přirozeně obsažené nebo do nich mohou být dodané při zpracování. Práce se zabývá rozdělením antinutričních látek, které se přirozeně v potravinách vyskytují. Řadí se do nich fytáty, glykosidy, glukosinoláty, lektiny a další. Také se zabývá, v jak velkém množství se v potravinách vyskytují a jak pozitivně a negativně ovlivňují příjem živin. V bakalářské práci jsou vypsané konkrétní potraviny, ve kterých se antinutriční látky vyskytují ve větším množství a zda ovlivňují pozitivně nebo negativně lidský a zvířecí organismus.This bachelor thesis describes an issue of antinutritional substances that occoure in food and feed. These substances may be present naturally in food and feed or added to them during processing. It describes the distribution of antinutritional substances that occur naturally in food. These include phytates, glycosides, glucosinolates, lectins and more. It also deals with the amount of antinutrition substances in food and how they positively or negatively affect nutrient intake. There are specific foods, in which antinutritional substances occur in larger quantities, which positively or negatively affect human and animal organism listed in the bachelor thesis.
Klíčová slova:
antinutritional substances; antinutriční látky; enzyme inhibitors; inhibitory enzymů; mineral substances; minerální látky; vitamins; vitamíny