Název:
Antioxidanty v plodech rakytníku řešetlákového a jeho produktech
Autoři:
Říhová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Antioxidanty v plodech rakytníku řešetlákového a jeho produktech v teoretické části popisuje rakytník řešetlákový z taxonomického i botanického hlediska, popisuje, jak se rakytník řešetlákový pěstuje a jak se sklízí plody. Také se zabývá chemickým složením plodů a jejich pozitivními účinky na zdraví. Následně pojednává o složení a prospěšných vlastnostech rakytníkového oleje. Nakonec se zaměřuje na popis vybraných antioxidantů nacházejících se v rakytníku řešetlákovém spolu s metodami, které se využívají k jejich stanovení. Praktická část diplomové práce je zaměřena na stanovení antioxidantů, konkrétně vitaminu C, fenolických látek (3,4-dihydroxybenzaldehyd, kyselina kávová, kyselina chlorogenová, kyselina skořicová, kyselina kryptochlorogenová, kyselina p-kumarová, p hydroxybenzaldehyd, kyselina protokatechová, kyselina salicylová, kyselina vanilová, vanilin), organických kyselin (kyselina citronová, kyselina fumarová, kyselina ketoglutarová, kyselina malonová, kyselina jablečná, kyselina chinová, kyselina jantarová) a vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), a to v plodech a produktech z rakytníku. K detekci antioxidantů byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS).The thesis on the topic of Antioxidants in sea buckthorn berries and its products in the theoretical part describes sea buckthorn from a taxonomic and botanical point of view, describes how sea buckthorn is grown and how the fruits are harvested. It also deals with the chemical composition of fruits and their positive effects on health. It then discusses the composition and beneficial properties of sea buckthorn oil. Finally, it focuses on the description of selected antioxidants found in sea buckthorn, along with the methods used to determine them. The practical part of the thesis is focused on the determination of antioxidants, namely vitamin C, phenolic compounds (3,4-dihydroxybenzaldehyde, coffeic acid, chlorogenic acid, cinnamic acid, cryptochlorogenic acid, p-coumaric acid, p hydroxybenzaldehyde, protocatechuic acid, salicylic acid, vanillic acid, vanillin), organic acids (citric acid, fumaric acid, ketoglutaric acid, malonic acid, malic acid, quinic acid, succinic acid) and B vitamins (B1, B2, B3, B5, B6) in sea buckthorn fruits and products. High performance liquid chromatography coupled to a mass spectrometer (HPLC-MS) was used to detect antioxidants.
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; fenolické látky; HPLC-MS; organic acids; organické kyseliny; phenolic substances; rakytník; sea buckthorn; vitamins; vitamíny