Original title:
Balící plyny používané v potravinářství
Authors:
Cihlářová, Monika Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá celkově neúdržností potravin a jak předcházet jejich kažení. V práci je rozebrán význam a vývoj konzervace potravin i různé konzervační metody. Blíže se zaměřuje na konzervační metody používající balící plyny, především ochrannou atmosféru, která je podrobněji vysvětlena a porovnána s ostatními podobnými konzervačními metodami. Balení potravin v ochranné atmosféře je obvykle prováděno tak, že se z balení nejdříve odstraní vzduch, který je poté nahrazen plynem nebo směsí plynů s pozitivními účinky na balené produkty, což prodlužuje jejich trvanlivost. V následující časti jsou také rozebrány výhody a nevýhody této metody. Dále jsou popsány jednotlivé balící plyny, mezi které patří především oxid uhličitý, kyslík a dusík. Dále se v menší míře používají i oxid siřičitý, oxid uhelnatý nebo vzácné plyny. V závěru se práce zaměřuji na balení jednotlivých komodit potravin do ochranné atmosféry, především na konkrétní kombinace plynů, které se pro dané produkty často používají a jaké mají účinky na jejich trvanlivost.This bachelor thesis deals with food shelf life in general and how to prevent their deterioration. It describes the importance and development of food preservation and various preservation methods. It is further focused on those preservation methods, that are using packaging gases, especially modified atmosphere, which is explained in more detail and compared with other similar conservation methods. Modified atmosphere packaging is usually done by removing the air from the package first, which is then replaced by a single gas or gas mixture with positive effects on the packaged products, which extends their shelf life. The following part also discusses advantages and disadvantages of this method. The individual packaging gases, including mainly carbon dioxide, oxygen and nitrogen, are described further. It also describes less frequently used packaging gases such as sulphur dioxide, carbon monoxide or noble gases. Last part of the theses is focused on packaging of individual food commodities in a modified atmosphere, mainly on specific combinations of gases that are often used for certain products and how they affect shelf life of this products.
Keywords:
balící plyny; food shelf life; konzervace; modified atmosphere; ochranná atmosféra; packaging gases; preservation; trvanlivost potravin