Název:
Souběžný výskyt laktózové intolerance a intolerance bílkoviny kravského mléka v české populaci
Překlad názvu:
Current occurrence of lactose intolerance and cow's milk protein intolerance in the Czech population
Autoři:
NESTÁVALOVÁ, Sára Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Laktózová intolerance je jednou z nejčastějších se objevujících se potravinových intolerancí ve světě. Světová prevalence laktózové intolerance se pohybuje mezi 57 až 65 %. Laktózovou intoleranci způsobuje snížení nebo úplnou ztrátou enzymu laktázy. Enzym laktáza štěpí mléčný cukr na dva jednoduché monosacharidy glukózu a galaktózu. Podle původu úbytku laktázy lze laktózovou intoleranci rozdělit do čtyř skupin: kongenitální (vrozený) nedostatek laktázy, vývojový nedostatek laktázy, primární nedostatek laktázy (hypolaktázie v dospělosti) a sekundární nedostatek laktázy. Vyšetřované polymorfismy asociované s laktózovou intolerancí v evropské populaci jsou dva. Polymorfismus C/T-13910 a G/A-22018. Wild type genotyp CC nebo GG je spjatý s laktózovou intolerancí. Heterozygotní genotyp CT nebo GC se spjatý s částečnou laktózovou intolerancí. Mutovaný homozygotní genotyp TT a AA je spojen s perzistencí laktázy. Alergie na bílkovinu kravského mléka (kasein) je na rozdíl od laktózové intolerance imunologicky zprostředkovaná reakce na kasein. Jedná se zpravidla o dětské onemocnění objevující se v kojeneckém věku. Po ukončení kojení se alergie vytrácí, perzistence alergie v dospělosti je vzácná. Světová prevalence alergie na bílkovinu kravského mléka je 3 až 6 %. V praktické části jsem se věnovala vyšetření PCR-RFLP pro stanovení genotypu u polymorfismů C/T-13910 a G/A-22018. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány. Zpracované údaje slouží jako prevalence laktózové intolerance v české populaci. Alergie byla vyšetřována pomocí imuno-enzymatické metody ke stanovení potravinových alergenů. Vyšetřovali se specifické IgG4 protilátky proti potravinovým alergenům. Výsledky byly statisticky zpracovány. Z výsledků osob testovaných, jak na intoleranci laktózy, tak na alergii na bílkovinu kravského mléka byla vytvořena statistika souběžného výskytu laktózové intolerance a alergie na bílkoviny kravského mléka. Lactose intolerance is one of the most common food intolerances in the world. The global prevalence of lactose intolerance ranges from 57% to 65%. Lactose intolerance is caused by a reduction or complete loss of the enzyme lactase. The enzyme lactase breaks down milk sugar into two simple monosaccharides glucose and galactose. According to the origin of the lactase loss, lactose intolerance can be divided into four groups: congenital lactase deficiency, developmental lactase deficiency, primary lactase deficiency (adulthood hypolactasia), and secondary lactase deficiency. There are two polymorphisms associated with lactose intolerance in the European population. Polymorphisms C/T-13910 and G/A-22018. Wild type genotype CC or GG is associated with lactose intolerance. Heterozygous genotype CT or GC is associated with partial lactose intolerance. Mutant homozygous genotype TT and AA is associated with lactase persistence. Allergy to cow's milk protein (casein), unlike lactose intolerance, is an immunologically mediated reaction to casein. It is usually a childhood disease appearing in infancy. After breastfeeding is discontinued, the allergy resolves, and persistence of the allergy into adulthood is rare. The worldwide prevalence of cow's milk protein allergy is 3 to 6%. In the practical part, I examined RFLP-PCR for genotyping of C/T-13910 and G/A-22018 polymorphisms. The results are statistically processed. The processed data serve as a prevalence of lactose intolerance in the Czech population. Allergy was investigated using immuno-enzymatic method to determine food allergens. Specific IgG4 antibodies against food allergens were examined. The results were statistically processed. From the results of subjects tested for both lactose intolerance and cow's milk protein allergy, statistics of the co-occurrence of lactose intolerance and cow's milk protein allergy were created.
Klíčová slova:
Alergie na bílkovinu kravského mléka; Laktózová intolerance; Polymorfismus C/T-13910; Potravinová intolerance; C/T-13910 polymorphism; Cow's milk protein allergy; Food intolerance; Lactose intolerance Citace: NESTÁVALOVÁ, Sára Marie. Souběžný výskyt laktózové intolerance a intolerance bílkoviny kravského mléka v české populaci. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/72024