Original title:
Inhibiční a baktericidní aktivita medů na patogen Paenibacillus larvae v závislosti na jejich zpracování
Translated title:
Inhibitory and bactericidal activity of honeys on the pathogen Paenibacillus larvae depending on their processing
Authors:
FIRMANOVÁ, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá antimikrobiální a inhibiční aktivitou medu na původce onemocnění moru včelího plodu Paenibacillus larvae. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a experimentální. Teoretická část práce se věnuje rešerši tohoto tématu a obsahuje 3 zásadní kapitoly. Prvním z nich je kapitola o včele medonosné z hlediska ekologie, významu a taxonomického zařazení. Druhá část je o medu, jeho složení a vzniku. Třetí se zabývá problematikou moru včelího plodu a jejímu původci P. larvae. Experimentální část je věnována testování vlivu antimikrobiální aktivity medu na bakterii P. larvae. Byl zkoumán i vliv zpracování medu na antimikrobiální aktivitu. Testované vzorky byly ohřáty na námi zvolené teploty 50°C a 70°C a v mikrovlnné troubě, vzorky byly zahřívány do ztekucení. Druhým předmětem testování u vzorků bylo vysoušení. Tím jsme dosáhly otestování vlivu dvou způsobů zpracování medu na jejich antimikrobiální aktivitu. Byly k tomu použity metody k testování minimální inhibiční a baktericidní koncentrace. Minimální inhibiční koncentrace byla testována v mikrotitračních destičkách pomocí diluční metody, oproti tomu minimální baktericidní koncentraci jsme stanovovali pomocí diskové difúzní metody. Výsledky této práce by mohli příznivě přispět k dalšímu rozvoji apiterapie či využití medu v lékařství.This work deals with the antimicrobial and inhibitory activity of honey on the pathogen of American Foulbrood disease in honeybee larvae, Paenibacillus larvae. The work is divided into two parts, theoretical and experimental. The theoretical part focuses on a literature review of this topic and includes 3 essential chapters. The first one is about the honeybee in terms of ecology, importance, and taxonomic classification. The second part is about honey, its composition, and formation. The third chapter deals with the problem of American Foulbrood disease in honeybee larvae and its causative agent, P. larvae. The experimental part is dedicated to testing the effect of antimicrobial activity of honey on the bacterium P. larvae. The influence of honey processing on antimicrobial activity was also examined. The tested samples were heated at temperatures of 50°C, 70°C and heated in the microwave , honey samples were heated to liquefaction. The second testing was conducted through drying. This allowed us to test the effect of two methods of honey processing on their antimicrobial activity. Methods for testing the minimum inhibitory and bactericidal concentrations were used. The minimum inhibitory concentration was tested in microtiter plates using the dilution method, while the minimum bactericidal concentration was determined using the disk diffusion method. The results of this work could contribute positively to the further development of apitherapy or the use of honey in medicine.
Keywords:
American Foulbrood disease; antimicrobial activity; Apis mellifera; minimum bactericidal concentration; minimum inhibitory concentration; antimikrobiální aktivita; Apis mellifera; minimální baktericidní koncentrace; minimální inhibiční koncentrace; mor včelího plodu Citation: FIRMANOVÁ, Eliška. Inhibiční a baktericidní aktivita medů na patogen Paenibacillus larvae v závislosti na jejich zpracování. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/72009