Název:
Vliv ztekucování a vysoušení medů na jejich antimikrobiální aktivitu u bakterie Staphylococcus aureus.
Překlad názvu:
Impact of liquefaction and moisture reduction of honeys on their antimicrobial activity against bacteria Staphylococcus aureus.
Autoři:
FABÍKOVÁ, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá vlivem vysoušení a ztekucování medů na jejich antimikrobiální aktivitu u bakterie Staphylococcus aureus, tato bakterie byla zvolena jakožto modelový organismus G+ bakterií. Teoretická část se zabývá vznikem medu a jeho získávání z úlu. Také se zde popisují fyzikální vlastnosti, chemické složení a antimikrobiální aktivita medů. Dále se teoretická část zaměřuje na bakterii S. aureus, její morfologii a především diagnostiku. Praktická část zahrnuje porovnání testované antimikrobiální aktivity u nativních medů a jejich tepelně upravených alternativ. Dále se také stanovovala vlhkost a konduktometrie medu. Práce prokázala viditelnou sníženou antimikrobiální aktivitu u zahřívaných medů, a to především u medů zahřívaných v mikrovlnné troubě. Nejlepší způsob ztekucování medu, aniž by došlo ke ztrátě antimikrobiální aktivity, je zahřívání ve vodní lázni při 50 °C.This work focuses on the effect of drying and liquefaction of honeys on their antimicrobial activity in Staphylococcus aureus, which was chosen as a model organism for G+ bacteria. The theoretical part focuses on the origin of honey and its extraction from the hive. It also describes the physical properties, chemical composition and antimicrobial activity of honeys. Next, the theoretical part focuses on the bacterium S. aureus, its morphology and especially its diagnosis. The practical part includes a comparison of the tested antimicrobial activity of native honeys and their heat-treated alternatives. Also, the moisture content and conductometry of the honey were determined. The work showed visibly reduced antimicrobial activity in heated honeys, especially in microwave heated honeys. The best way to liquefy honey without losing antimicrobial activity is heating in a water bath at 50 °C.
Klíčová slova:
konduktometrie medu; MBC; Med; MIC; Staphylococcus aureus; vlhkost medu; Honey; honey conductometry; honey moisture; MBC; MIC; Staphylococcus aureus Citace: FABÍKOVÁ, Eva. Vliv ztekucování a vysoušení medů na jejich antimikrobiální aktivitu u bakterie Staphylococcus aureus.. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/72008