Název:
Hladina vitamínu D u těhotných žen
Překlad názvu:
Vitamin D blood level of pregnant women.
Autoři:
DRÁBKOVÁ, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Z literárních údajů vyplývá, že hladiny vitamínu D v české populaci nedosahují potřebné úrovně, a to především z důvodu nízké informovanosti respondentů. Hlavním cílem bylo zjistit informovanost těhotných žen týkající se fyziologie vitamínu D a vyšetřit hladinu vitamínu D v krvi u těhotných žen. Cílem bylo také získat jídelníčky od těhotných žen a zjistit, jak se během těhotenství stravují. S respondentkami byl proveden polostrukturovaný rozhovor, který obsahoval 10 otázek. Hladiny vitamínu D v krvi byla vyšetřena u 12 těhotných žen ve 30.týdnu těhotenství. Výsledky o informovanosti týkající se vitamínu D, vyšly následovně: respondentky jsou dostatečně obeznámeny o zdroji a funkci vitamínu D, dále také mají dostatečné znalosti o nedostatku tohoto vitamínu. Z výsledných údajů vyplývá, že velká část respondentek má velmi nízkou hladinu vitamínu D v krvi. Nízké hladiny vitamínu D v krvi jsou patrné i z jídelníčků, které mi respondentky poskytly, ve velké většině nebyly zařazené žádné zdroje vitamínu D (mořské ryby). Na základě zjištěných výsledků ohledně vitamínu D lze říci, že většina těhotných žen má v období těhotenství jeho nedostatek. Tuto informaci máme podloženou již zmíněnými výsledky hladin vitamínu D z krve. Literature data show that vitamin D levels of the Czech population do not reach the necessary level, mainly due to low awareness of the respondents. The main aim was to determine the awareness of pregnant women regarding vitamin D physiology and to investigate the blood levels of vitamin D in pregnant women. The aim was also to obtain dietary intake from pregnant women and to find out how they eat during pregnancy. A semi-structured interview was with the respondents which consisted of 10 questions. Vitamin D levels was examined in 12 pregnant women at 30th week of pregnancy. The results on awareness regarding vitamin D came out as follows, the respondents are sufficiently familiar with the source and function of vitamin D. Furthermore, they also have sufficient knowledge about the deficiency of this vitamin. The resultant data shows that a large part of the respondents have very low blood levels of vitamin D. The low blood levels of vitamin D can also be explored from the dietary intakes provided by the respondents. In the vast majority of the diets no sources of vitamin D (marine fish) were included. Based on the findings regarding vitamin D, we can say that most pregnant women are deficient in vitamin D during pregnancy. This information is supported by the alreadymentioned results of blood vitamin D levels.
Klíčová slova:
jídelníčky; novorozenci; těhotné ženy; vitamín D; výživa; diets; newborn; nutrition; pregnant women; vitamin D Citace: DRÁBKOVÁ, Lenka. Hladina vitamínu D u těhotných žen. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71755