Original title:
Vliv kvality objemných krmiv na management chovu dojeného skotu
Authors:
NEUGEBAUEROVÁ, Eva Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Koncept výživy skotu je jedním z nejzákladnějších pilířů úspěšného chovu zdravých a produktivních dojnic. Objemná krmiva v tomto konceptu hrají významnou roli nejen v ekonomické směru vlivem kolísání produktivity dojnic, ale také ve smyslu zdraví stáda. Práce se zabývá zhodnocením objemných krmiv prostřednictvím laboratorních analýz s návazností kvality těchto krmiv na vybrané ukazatele zdraví dojnic i jejich produkce. K vypracování praktické části práce byly využity interní data z mléčné farmy. Tato data byla zpracována a čtenářům představena v podobě tabulek a grafů s dostatečným popisem zhodnocujícím situaci. Do sledování bylo zapojeno průměrně 270 dojnic českého strakatého skotu. Sledované období bylo pro praktičnost a přehlednost rozděleno na 3 kontrolní období, z nichž každé trvá 12 měsíců a to od května do dubna následujícího roku. Celkový záběr sledovaných dat tak zahrnuje roky 2020 - 2023. Kompletní data, ze kterých jsou v práci hodnoceny aspekty managementu chovu dojnic, jsou přiložena na konci této práce (přílohy). Podrobněji byla zpracována data o zdravotních komplikacích dojnic po měsících, rozdělené do kategorií a třech kontrolních období. Kategorizace byla provede-na na základě vlivu kvality objemných krmiv na výskyt mastitid ve stádě, poporodní parézy, poporodní obtíže, bachorové dysfunkce a kulhání. Bylo zjištěno, že nejstabilnějším rokem z pohledu zdraví zvířat byl druhý kontrolní rok, vyjma dermatitid vedoucím ke kulhání dojnic, které bylo naopak ve druhém kontrolním období nejvyšší. Zemědělské družstvo disponovalo i krmivy, která byla nevhodná či dokonce závadná pro účely krmení vysokoužitkovým dojnicím. Taková krmiva se však dojnicím ve většině případů nepodávala. Zatímco přímé negativní účinky méně kvalitního objemového krmiva na zdraví dojnic tak nebyly přesvědčivě prokázány, kolísání zdraví dojnic po podstatných změnách typu objemového krmiva v rámci smíšené krmné dávky bylo evidentní. The concept of cattle nutrition is one of the most fundamental pillars of the suc-cessful breeding of healthy and productive dairy cows. In this concept, bulky feeds play an important role not only in the economic direction due to fluctuations in the productivity of dairy cows but also in terms of the health of the herd. The work dea-ls with the evaluation of bulk fodder using laboratory analyses and the connection of the quality of this fodder with selected indicators of the health of dairy cows and their production. Internal data from the dairy farm were used to develop the practical part of the work. This data was processed and presented to the readers in the form of tables and graphs with a sufficient description evaluating the situation. An average of 270 dairy cows of Czech spotted cattle were involved in the monitoring. For practicality and clarity, the monitored period was divided into 3 control periods, for not 12 months, from May to June of the following year. The total scope of the monitored data thus includes the years 2020-2023. The complete data from which the management aspects of dairy farming are evaluated in the work are attached at the end of this work (appendices). The data and health complications of dairy cows were processed in more detail, divided into categories, and three controlled periods. Categorization was based on the influence of roughage quality on the occurrence of mastitis in the herd, postpartum paresis, postpartum difficulties, bahor dysfunction, and lameness. It was found that the most stable year from the point of view of animal health was the second control year, except dermatitis leading to the lameness of dairy cows, which, on the contrary, was the highest in the second control period. The agricultural cooperative had at its disposal feed that was unsuitable or even harmful for feeding high-yielding dairy cows. There is something to be said for everything you need to know. While direct negative effects of lower quality roughage on dairy cow health were not conclusively proven, fluctuations in dairy cow health following substantial changes in roughage type within the mixed feed supply were evident.
Keywords:
breeding; breeding economics; dairy cows; feed ration; health status; management; nutrition; roughage; dojnice; ekonomika chovu; krmná dávka; management; objemná krmiva; reprodukce; výživa; zdravotní stav Citation: NEUGEBAUEROVÁ, Eva. Vliv kvality objemných krmiv na management chovu dojeného skotu. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71609