Original title:
Změny mléčné užitkovosti ekologicky chovaných dojnic v průběhu roku
Authors:
Skřivánek, Miroslav Document type: Doctoral theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Disertační práce se zabývá popisem změn mléčné užitkovosti ekologicky chovaných dojnic v průběhu roku. Pozorování a experimenty pro tuto práci byly prováděny na Ekologické zemědělské farmě v Branné, v České republice. Dojné stádo farmy se skládá z průměrného počtu 127 kusů dojnic plemene český strakatý skot. Jedná se o stádo s uzavřeným obratem stáda, s průměrem 18 % obratu kusů ročně. Individuální vzorky mléka po účely stanovení jeho složek byly odebírány ve sledovaném období, a to od března roku 2017 do února 2020 při kontrole užitkovosti 1x měsíčně přímo v dojírně farmy plemenářským technikem, za přítomnosti obsluhy dojírny. Bazénové vzorky mléka byly odebírány při svozu mléka do výkupní organizace odkapem, kdy během sání mléka do cisterny probíhal kontinuální odběr dodavatelského a cisternového vzorku. V individuálních a bazénových vzorcích mléka byly během kontrolního období sledovány a zaznamenávány tyto parametry: nádoj, dojivost (kg), množství tuku (%), množství bílkovin (%), množství laktózy (%), množství somatických buněk (tis./ml), množství močoviny (mg/100ml) a množství volných mastných kyselin (mmol/100g tuku). Vzorky byly analyzovány a ze získaných dat byly provedeny tři dílčí experimenty: Experiment I: hodnocení vlivu jednotlivých měsíců v roce na množství a složení individuálních vzorků mléka. Experiment II hodnotil vliv pořadí laktace na množství a složení individuálních vzorků mléka. Experiment III porovnával vybrané parametry individuálních a bazénových vzorků mléka.The following dissertation deals with the description of changes in the milk yield of organically reared dairy cows during the year. Observations and experiments for this work were performed on the Organic Agricultural Farm in Branná, the Jeseníky mountains, the Czech Republic. The dairy herd of the farm consists of an average of 127 dairy cows of the Czech spotted cattle breed. It was a herd with a closed herd turnover with an average of 18% of the turnover of pieces per year. Individual samples of milk for the purpose of determining its components were taken in the monitored period, from March 2017 to February 2020 during the performance check once a month directly in the farm milking parlor by a breeding technician, in the presence of the milking parlor staff. Pool samples of milk were taken during the collection of milk to the purchase organization by drip. During the suction of milk into the tank there was a continuous collection of supplier and tank sample In individual and pooled milk samples, the following parameters were monitored and recorded during the control period: milk production, milk yield (kg), the amount of fats (%), the amount of proteins (%), the amount of lactose (%), the amount of somatic cells (thousand/ml), the amount of urea (mg / 100ml) and the amount of free fatty acids (mmol / 100g of fat). The samples were analysed, and three sub-experiments were performed from the obtained data: Experiment I: evaluation of the influence of individual months of the year on the number and composition of individual milk samples. Experiment II evaluated the effect of lactation order on the number and composition of individual milk samples. Experiment III compared selected parameters of individual and pooled milk samples.
Keywords:
components; ekologické; milk; mléko; organic; složky