Název:
Význam střevních mikroorganismů u poruch příjmu potravy
Překlad názvu:
The effect of the gut microbiota in eating disorders
Autoři:
Hlaváčková, Helena ; Roubalová, Radka (vedoucí práce) ; Černý, Viktor (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Již delší dobu je znám zásadní vliv mikrobioty na lidské zdraví. Komenzální mikroorganismy osidlují prakticky celý povrch lidského těla, ale jejich největší zastoupení lze nalézt ve střevech. Střevní mikrobiota hraje zásadní roli v trávení některých složek potravy, syntéze různých látek nebo ve fungování imunitního systému. V posledním desetiletí je pozornost také zaměřena na mechanismy, kterými střevní mikroorganismy mohou ovlivnit lidské chování. Jednou skupinou onemocnění, kde je tento vliv zkoumán, jsou poruchy příjmu potravy. Jedná se o skupinu psychiatrických poruch charakterizovaných nezdravým jídelním chováním. Cílem této práce je shrnout známé poznatky o způsobech, kterými střevní mikroorganismy mohou zasahovat do signalizačních a regulačních drah hostitele a jakou souvislost mají tyto změny na rozvoj a průběh poruch příjmu potravy. Z opačné strany pak, jaké dopady má chování pacientů na složení střevní mikrobioty a její fungování.The essential effect of microbiota on human health has been well known for a long time. Commensal microorganisms colonize virtually the entire surface of the human body, but the greatest amount of them can be found in the gut. The gut microbiota plays a crucial role in the digestion of certain food components, synthesis of various substances, or the immune system responses. In the last decade, attention has also been drawn to the mechanisms by which gut microorganisms can influence the human behaviour. One group of diseases, where this phenomenon is being explored, are eating disorders. This is a group of psychiatric disorders characterized by unhealthy eating behaviors. The aim of this thesis is to summarize current knowledge about the mechanisms by which gut microorganisms can interfere with host signaling and regulatory pathways and how these changes relate to the development and course of eating disorders. And from the opposite view, how the patients' behaviour impacts the composition and functioning of the gut microbiota.
Klíčová slova:
Dysbióza; Mentální anorexie; Osa mikrobiom-střevo-mozek; Poruchy příjmu potravy; Střevní mikrobiota; Anorexia nervosa; Dysbiosis; Eating disorders; Gut microbiota; Microbiota-gut-brain axis