Original title:
Vliv tloušťky materiálu na šířku a vlastnosti tepelně ovlivněné oblasti
Translated title:
Effect of material thickness on the width and properties of the heat-affected zone
Authors:
Horák, Tomáš ; Slováček, Marek (referee) ; Kubíček, Jaroslav (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Práce se zabývá svařováním vysokopevnostní oceli metodou MAG a vyhodnocení strukturních a rozměrových změn v závislosti na tloušťce materiálu. Byla zvolena ocel CREUSABRO 4800 za použití přídavného materiálu MEGAFILL 742 M. Vytvářel se návar o svařovacích parametrech 130 A, 20,7 V a posuvná rychlost 35 cm/min s rozkyvem 7 mm, na oceli tloušťky 3, 6, 10 mm. Následně se vytvářel návar na vzorky tloušťky 10 mm svařovacími parametry 300 A, 28,8 V, 35 cm/min s rozkyvem 7 mm, přičemž byl jeden ze vzorku předehřát na doporučenou teplotu. Byla vyhodnocována vzniklá struktura makro, mikro snímky a tepelně ovlivněná oblast.
Thess deals with the welding of high-strength steel by the MAG method and the evaluation of structural and dimensional changes depending on the thickness of the material. CREUSABRO 4800 steel was chosen using MEGAFILL 742 M additive material. A weld was created with welding parameters of 130 A, 20.7 V and a feed speed of 35 cm/min with a swing of 7 m, on steel with a thickness of 3, 6, 10 mm. Subsequently, a weld was made on samples with a thickness of 10 mm with welding parameters of 300 A, 28.8 V, 35 cm/min with a swing of 7 mm, while one of the samples was preheated to the recommended temperature. The resulting macro structure, micro images and the thermally affected area were evaluated.
Keywords:
heat affected zone; high strength steel; macrostructure; MAG; microstructure; MAG; makrostruktura; mikrostruktura; tepelně ovlivněná oblast; vysokopevnostní ocel
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/248156