Original title:
Využití techniky PCR pro stanovení přítomnosti probiotických baktérií v komerčním produktu osobní hygieny
Translated title:
Utilization of PCR technique for identification of probiotic bacteria in daily hygiene product
Authors:
Horobets, Yuliia ; Fialová, Lenka (referee) ; Smetana, Jan (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Probiotické bakterie byly tradičně používány v potravinářském průmyslu, avšak v současnosti jsou také široce aplikovány k prevenci a léčbě různých onemocnění. Rostoucí počet důkazů o účinnosti bakterií rodu Lactobacillus v ústní dutině vedl k aplikaci probiotických kmenů tohoto rodu v ústních vodách a jiných produktech osobní hygieny. V rámci této bakalářské práci DNA byla izolována dvěma metodami, následně kvantifikovaná spektrofotometricky a amplifikována pomocí konvenční PCR. Výsledky polymerázové řetězové reakce byly detekovány prostřednictvím gelové elektroforézy. Přítomnost bakterií probiotických druhů Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum a Lactobacillus pentosus byla ověřená.
Probiotic bacteria have traditionally been used in the food industry, but their applications have now expanded to the prevention and treatment of various diseases. Increasing evidence supports the efficacy of bacteria of the genus Lactobacillus in the oral cavity has led to the application of probiotic strains of this genus in mouthwashes and other personal care products. In this bachelor thesis, DNA was isolated by two methods, then quantified spectrophotometrically and amplified via conventional PCR. The results of the polymerase chain reaction were detected by gel electrophoresis. The presence of probiotic bacteria species Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus pentosus was confirmed.
Keywords:
DNA isolation; genus Lactobacillus; mouthwash; PCR; probiotics; izolace DNA; PCR; probiotika; rod Lactobacillus; ústní voda
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/247796