Original title:
Obsah jodu v moči a mléce krav v období puerperia
Authors:
HOLÍKOVÁ, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce v teoretické části informuje o důležitosti jodu pro lidi, dojnice i telata, dále o jeho výskytu v prostředí České republiky, o projevech nedostatku či nadbytku jodu a zdrojích jodu pro dojnice. Také uvádí faktory ovlivňující obsah jodu v mléce a seznamuje s poporodním obdobím. Praktická část se věnuje vyhodnocení obsahu jodu v mléce a moči dojnic v období puerperia, tedy do 25. dne po porodu, dále vyhodnocení vzájemné souvislosti mezi obsahem jodu v mléce a moči dojnic, nádojem a dnem laktace.The theoretical part of the thesis informs about the importance of iodine for humans, dairy cows and calves, its occurrence in the environment of the Czech Republic, the symptoms of iodine deficiency or excess and sources of iodine for dairy cows. It also presents factors influencing the iodine content in milk and introduces the postpartum period. The practical part is devoted to the evaluation of the iodine content in milk and urine of dairy cows in the puerperium period, i.e. up to the 25th day after birth, as well as to the evaluation of the correlation between the iodine content in milk and urine of dairy cows, milk yield and day of lactation.
Keywords:
dairy cows; iodine; lactation; milk; puerperium; urine; dojnice; jod; laktace; mléko; moč; puerperium Citation: HOLÍKOVÁ, Michaela. Obsah jodu v moči a mléce krav v období puerperia. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71934