Název:
Porovnání užitkových vlastností králíků na základě rozdílné krmné dávky
Překlad názvu:
Comparison of performance characteristics of rabbits on the basis of different feed rations
Autoři:
FUČÍK, Karel Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou chovu králíků bez plemenné příslušnosti v zájmovém chovu. Sleduje technologii chovu, reprodukci a výkrm. Při výkrmu byly použity rozdílné krmné dávky, přičemž byla jedna skupina osmi jedinců krme-na čerstvou pící a druhá skupina jedinců, o stejném počtu, byla krmena suchou pící. Obě skupiny byly krmeny adlibitum s každodenním přídavkem stejné dávky kom-pletní krmné směsi (dodání potřebných vitamínů a minerálů pro správné fungování organismu). Sledovaní jedinci byli jednou za týden váženi a získaná data byla vy-hodnocena. Hlavním cílem této diplomové práce bylo posouzení, zda má zkrmování čerstvé zelené píce, nebo suché píce vliv na vybrané nutriční ukazatele kvality ma-sa. Dále byl sledován hmotnostní přírůstek a zdravotní stav sledovaných jedinců.The thesis deals with the problem of breeding rabbits without breed affiliation in pet breeding. It follows the technology of breeding, reproduction and fattening. Diffe-rent diets were used during fattening, with one group of eight individuals fed fresh forage and another group of individuals, of the same number, fed dry forage. Both groups were fed adlibitum with the same dose of complete feed mixture added daily (to supply the necessary vitamins and minerals for proper functioning of the orga-nism). The monitored individuals were weighed once a week and the data obtained were evaluated. The main objective of this thesis was to assess whether feeding fresh green forage or dry forage has an effect on selected nutritional indicators of meat quality. In addition, weight gain and health status of the studied animals were monitored.
Klíčová slova:
kompletní krmná směs; králík; kvalita masa; suchá píce; čerstvá píce; complete feed mix; dry forage; fresh forage; meat quality; rabbit Citace: FUČÍK, Karel. Porovnání užitkových vlastností králíků na základě rozdílné krmné dávky. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71739