Original title:
Vliv technologie sklizně pícnin na kvalitu senáže
Authors:
VINCÍK, Matěj Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Technologie obsažené v této práci jsou nejčastěji používané technologie pro sklizeň pícnin. Jednotlivé technologie mají zcela odlišný základ zpracování píce, a proto jsou vidět rozdíly v nákladech a v kvalitě. Porovnávané technologie byly hodnoceny z hlediska nákladů na zpracování a uskladnění píce, kvality krmiva a kvality řezání píce. Z výsledků této práce vyplývá, že nejdražší porovnávanou technologií byla sklizeň lisem do válcových balíků. Nejkvalitnější technologií byla podle výsledků sklizeň píce pomocí řezačky.The technologies contained in this work are the most commonly used technologies for harvesting forage crops. The different technologies have a completely different basis of forage processing and therefore differences in cost and quality are visible. The technologies compared were evaluated in terms of the cost of processing and storage of forage, the quality of feed and the quality of cutting of forage. The results of this work show that the most expensive compared technology was harvesting the press into round bales. The highest quality forage harvesting technology was the result of forage harvesting with a chopper.
Keywords:
Forage harvest; haylage; technological methods; senáž; Sklizeň pícnin; technologické linky Citation: VINCÍK, Matěj. Vliv technologie sklizně pícnin na kvalitu senáže. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/70929