Original title:
Izolace aktívních látek s antioxidačními vlastnostmi z lignocelulozových odpadů
Translated title:
Isolation of active substances with antioxidative properties from lignocellulosic waste
Authors:
Jurová, Karolína ; Vítová, Eva (referee) ; Kovalčík, Adriána (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce je zaměřena na izolaci účinných látek s antioxidačními vlastnostmi z lignocelulózových odpadů. Cílem této práce bylo modifikovat bakteriální celulózu (BC) extrakty z hroznových výlisků, které vykazují vysokou antioxidační aktivitu. Hroznové výlisky patří do skupiny lignocelulózových odpadů s vysokým obsahem bioaktivních látek např. polyfenolů, které významně přispívají k antioxidační účinnosti. V této práci byla testována hypotéza, že extrakty z matolin mohou poskytnout antioxidační účinnost bakteriální celulóze. Extrakty z hroznových výlisků byly připraveny ze zmrazených a lyofilizovaných matolin pomocí 70% acetonového, 70% etanolového nebo 50% etanolového rozpouštědla. Nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity byly stanoveny pro lyofilizovaný extrakt připravený extrakcí matolin 70% acetonem. Připravené extrakty byly dále použity k modifikaci bakteriální celulózy ve formě filmů (suchá BC) a hydrogelů (vlhká BC). Ukázalo se, že obě formy BC lze účinně modifikovat pomocí extraktů z matolin, přičemž ale hydrogel BC dosáhl vyšší antioxidační aktivity ve srovnání se suchým filmem BC. Takto modifikovanou bakteriální celulózu s antioxidační aktivitou lze využít v různých aplikacích v oboru potravin, kosmetiky a medicíny.
This thesis focuses on isolating active substances with antioxidant properties from lignocellulosic wastes. This work aimed to modify bacterial cellulose (BC) with extracts from grape pomace, which show high antioxidant activity. Grape pomace belongs to the group of lignocellulosic wastes with high content of bioactive compounds such as polyphenols, which contribute significantly to antioxidant efficacy. This work tested the hypothesis that grape extracts can provide antioxidative efficiency to BC. Grape pomace extracts were prepared from grape pomace frozen and lyophilized using a 70% acetone, a 70% ethanol or a 50% ethanol solvent. The highest values of antioxidant activity were determined for the lyophilized extract prepared by extracting grape pomace with 70% acetone. The extracts were further used to modify bacterial cellulose in the form of films (dry BC) and hydrogels (wet BC). It was shown that both forms of BC could be effectively modified using grape pomace extracts, but BC hydrogel achieved higher antioxidant activity compared to BC film. Furthermore, BC with antioxidant activity can be used in various food, cosmetics, and medicine applications.
Keywords:
antioxidative activity; bacterial cellulose; extraction; grape pomace; Lignocellulosic wastes; antioxidační aktivita; bakteriální celulóza; extrakce; Lignocelulózové odpady; vinné matoliny
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/245633