Název:
Vliv konzumace stravy obohacené o pokrutiny z ostropestřce mariánského na hodnoty celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů
Autoři:
KOUBKOVÁ, Diana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma "Vliv konzumace stravy obohacené o pokrutiny z ostropestřce mariánského na hodnoty celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů" se zaměřuje na problematiku jaterních onemocnění a možnou protektivní léčbu, kdy například ostropestřec mariánský může pomoci ochránit játra před možným poškozením. V dnešní době je poškození jater stále častějším problémem, což může být způsobené i tím, že kvůli nevhodnému stravování a nezdravému životnímu stylu narůstá počet obézních lidí. Dalším rizikovým faktorem může být nadměrné užívání léků. Vlivy různých hepatoprotektivních látek byly již zkoumány vědci po celém světě. Vliv ostropestřce mariánského je tedy již poměrně prozkoumaný a jeho hepatoprotektivní vlastnosti jsou potvrzené. Cílem této práce bylo zjistit, zda tento pozitivní vliv na játra přetrvává i v případě, kdy jsou pokrutiny z nažek ostropestřce mariánského použity při pečení chleba. Ve výzkumné části bakalářské práce proto byla získána krev laboratorních myší, sérum z ní získané bylo podrobeno následné biochemické analýze. Získaná data byla zpracována do tabulek, byly vypočteny průměrné koncentrace celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů a směrodatné odchylky. Statistické vyhodnocení proběhlo pomocí testu ANOVA a byla stanovena hladina významnosti (p). Bylo zjištěno, že paracetamol významně nemění hladiny celkového bilirubinu a triacylglycerolů, zatímco u glukózy bylo zaznamenané snížení s podáním paracetamolu. Při sledování změn v případě různé doby podávání krmných pelet vyšel celkový bilirubin téměř beze změn, stejně tak u hladin glukózy. Triacylglyceroly vyšly vyšší u myší s dobou podávání 90 dní oproti skupině, která byla krmena 14 dní. Výsledky bakalářské práce mohou posloužit jako zdroj dat a mohou být využity k dalším výzkumným studiím. The bachelor´s thesis on "The impact of consuming a diet enriched with milk thistle seeds on the levels of total bilirubin, glucose and triacylglycerols" focuses on the issue of liver diseases and possible subsequent treatment, with Silymarin primarily serving as a preventive measure against liver ailments. Nowadays, liver damage is becoming an increasingly common problem, potentially attributed to inappropriate dietary habits and an unhealthy lifestyle leading to a rising number of obese individuals. Excessive medication intake can also pose a risk. The effects of various hepatoprotective agents have been studied by scientists worldwide. The influence of Silymarin is relatively well-researched, with its hepatoprotective properties confirmed. The aim of this study was to determine whether this positive effect on the liver persists even when Silymarin seed powder is used in baking bread. In the research section of the Bachelor's thesis, blood samples from laboratory mice were obtained, and the serum was subjected to subsequent biochemical analysis. The data collected was processed into tables, calculating the average concentrations of total bilirubin, glucose, and triacylglycerols, along with standard deviations. Statistical evaluation was performed using ANOVA testing, determining the level of significance (p). It was found that paracetamol does not significantly alter the levels of total bilirubin and triacylglycerols, whereas a decrease in glucose levels was observed with paracetamol administration. When observing changes over the feeding period, total bilirubin remained largely unchanged, as did glucose levels. Triacylglycerol levels were higher in mice fed for 90 days compared to those fed for 14 days. The results of the Bachelor's thesis can serve as a source of data and be utilized for further research studies.
Klíčová slova:
celkový bilirubin; glukóza; jaterní onemocnění; jaterní testy; Játra; ostropestřec mariánský.; triacylglyceroly; glucose; Liver; liver disease; liver tests; milk thistle.; total bilirubin; triacylglycerols Citace: KOUBKOVÁ, Diana. Vliv konzumace stravy obohacené o pokrutiny z ostropestřce mariánského na hodnoty celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/75579