Název:
Vliv fortifikace medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Staphylococcus aureus.
Překlad názvu:
Effect of honey fortification by selected bioactive substances on its antimicrobial activity against Staphylococcus aureus.
Autoři:
BOHDALOVÁ, Natálie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Staphylococcus aureus je grampozitivní bakterie, která může způsobovat širokou škálu infekcí, od mírných kožních infekcí po závažné a život ohrožující onemocnění. Jedním z hlavních problémů spojených s touto bakterií je stále častěji rozvíjející se rezistence proti různým typům antibiotik. Med je přírodní produkt vyrobený z medovice a nektaru květů sbíraných včelami a uložených v jejich plástech. Med má široké spektrum možností, jak může být použit pro léčebné účely, a to díky jeho blahodárným účinkům. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjistit minimální inhibiční a baktericidní koncentrace medů, ať už nativních nebo obohacených vybranými esenciálními oleji nebo esenciálních olejů samotných, na růst Staphylococcus aureus. Teoretická část je zaměřená na základní informace o bakterii, onemocněních, která tato bakterie způsobuje a jejich léčbě. Následně se teoretická část zaměřuje na med a jeho charakteristiku. Na závěr jsou popsány esenciální oleje a jejich vlastnosti. V metodické části této práce jsou popsány jednotlivé pomůcky a přístroje, které byly použity. Dále je vysvětlen postup přípravy medů, rostlinných silic a bakteriálního inokula. Nakonec je popsán proces určení minimální inhibiční a baktericidní koncentrace. Stanovení minimální inhibiční a baktericidní koncentrace se provádělo v 96 jamkových mikrotitračních destičkách, které následně byly spektrofotometricky změřeny. Výsledky ukázaly, že obohacování medu bioaktivními látkami má ve většině případech pozitivní vlastnosti na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Staphylococcus aureus. Staphylococcus aureus is a Gram-positive bacterium that can cause a wide range of infections, from mild skin infections to serious and life-threatening diseases. One of the main problems associated with this bacterium is still increasing to develop resistance to various types of antibiotics. Honey is a natural product made from the nectar of flowers collected by bees and stored in their combs. Honey has a wide range of ways it can be used for medicinal purposes, thanks to its beneficial effects. The main aim of this bachelor's thesis was to determine the minimum inhibitory and bactericidal concentrations of honeys, whether native or enriched with selected plant essential oils, or the plant essential oils themselves, on the growth of Staphylococcus aureus. The theoretical part focuses on basic information about the bacterium, the diseases it causes, and their treatment. Subsequently, the theoretical part delves into honey and its characteristics. Finally, plant essential oils and their properties are described. The methodological part of this thesis describes the individual tools and instruments that were used. The procedure for the preparation of honeys, plant essential oils and bacterial inoculum is also explained. Finally, the process of determining the minimum inhibitory and bactericidal concentrations is described. The determination of minimum inhibitory and bactericidal concentrations was carried out in 96-well microtiter plates, which were then measured spectrophotometrically. The results showed that the enrichment of honey with bioactive substances has in most cases positive properties on its antimicrobial activity against Staphylococcus aureus.
Klíčová slova:
esenciální oleje; med; minimální baktericidní koncentrace (MBC); Minimální inhibiční koncentrace (MIC); essential oils; honey; minimum bactericidal concentration (MBC); Minimum inhibitory concentration (MIC) Citace: BOHDALOVÁ, Natálie. Vliv fortifikace medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Staphylococcus aureus.. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/75574