Název:
Možnosti využití netradičních a nových potravin rostlinného původu v zemích Evropského společenství v letech 2010-2022
Překlad názvu:
Possibilities of using non-traditional and new foods of plant origin in the countries of the European Union in the years 2010 to 2022
Autoři:
KRAUS, Oksana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na rešerše s tématem možností využiti netradičních a novych potravin rostlinného původu v zemích Evropského společenství v letech 2010 až 2022. První část je zaměřena na prohloubení a pochopení významu novych potravin. Na začátku jsou popsané faktory a příčiny, které vedou k vzniku nových potravin. Následně dochází k základnímu zpracování legislativy a regulačního rámce v Evropské unii. To zahrnuje definice, kategorizaci, uvádění na trh a schvalovací proces pro nové potraviny. Poslední podkapitola se zabývá významem nových potra- viny. Druhá část se zaměřuje na detailnější rešerši jednotlivých netradičních a no- vých potravin. Informace o jejich schválených množstvích a možnostech využití jsou zpracovány a prezentovány v tabulkové formě.The bachelor's thesis focuses on research on the topic of the possibility of using non- traditional and new foods of plant origin in the countries of the European Communi- ty between 2010 and 2022. The first part is focused on deepening and understanding the meaning of new foods. At the beginning, the factors and causes that lead to the emergence of new foods are described. Subsequently, the basic processing of legisla- tion and the regulatory framework in the European Union takes place. This includes the definitions, categorization, marketing and approval process for novel foods. The last subsection deals with the importance of new foods. The second part focuses on a more detailed research of individual non-traditional and new foods. Information on their approved amounts and usage options is processed and presented in tabular form.
Klíčová slova:
Nové potraviny; potraviny rostlinného původu; tradiční potraviny z třetích zemí; foods of plant origin; Novel foods; traditional foods from third countries Citace: KRAUS, Oksana. Možnosti využití netradičních a nových potravin rostlinného původu v zemích Evropského společenství v letech 2010-2022. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/73815