Název:
Mléčná užitkovost kozy bílé krátkosrsté a hnědé krátkosrsté ve vybraném chovu
Autoři:
KRAMEŠOVÁ, Jaroslava Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kozy se v poslední době se stávají oblíbenými pro chov. Chovají se převážně pro mléko a maso. Cílem této práce bylo zhodnocení mléčné užitkovosti koz u genových rezerv ČR. Průměrná dojivost z let 2020 - 2022 je u kozy bílé krátkosrsté 296,0 kg za normovanou laktaci a u kozy hnědé krátkosrsté 270,1 kg za normovanou laktaci. Průměrná tučnost mléka u kozy bílé krátkosrsté za sledované roky ve chovu byla 4,34 % a u kozy hnědé krátkosrsté 4,27 %. Obsah bílkovin u kozy bílé krátkosrsté byl 2,90 %, tato hodnota je obdobná i u kozy hnědé krátkosrsté, u které byla zjištěna hodnota 2,89 %. A jako poslední byla sledována laktóza. Jejíž průměrný obsah v mléce u kozy bílé krátkosrsté byl 4,29 % a u kozy hnědé krátkosrsté 4,24 %. Výsledky tedy poukazují na podprůměrnou dojivost, avšak obsah tuku v mléce byl nadprůměrný, a to dodává mléku lepší kvalitu například pro výrobu sýrů. Dojivost i obsahy jednotlivých složek jsou ovlivňovány z části jak geneticky, tak se jedná o faktory výživy, dojení, stres apod.Goats have recently become popular for breeding. They are breeding mainly for meat and milk. The aim of this study was to evaluate the performance of goats in gene reserves in the Czech Republic. The average milk yield for years the 2020 to 2022 for a white shorthaired goat is 296,0 kg per standardized lactation and for brown shorthaired goats is 270,1 kg. The average fat content of milk for white shorthaired goats is 4,34 % and for brown shorthaired goats is 4,27 % in the monitored period. The protein content of a white shorthaired goat is 2,90 % and for brown shorthaired goat is similar (2,89 %). The last monitored substance was lactose. The average content lactose in milk for a white shorthaired goat is 4,29 % and for brown shorthaired goat is 4,24 %. Results show below the average milk yield but milk fat content was higher than average. This milk is better for example to make a cheese. The milk yield and the content of the individual components are genetically influenced. They can also be influenced by stress, nutrition, and other factors.
Klíčová slova:
chov koz; dojivost; genové rezervy koz; složky mléka; gene reserves goats; goat breeding; milk components; milk yield Citace: KRAMEŠOVÁ, Jaroslava. Mléčná užitkovost kozy bílé krátkosrsté a hnědé krátkosrsté ve vybraném chovu. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71652